Dobar trening ramena je bitan deo svake dobre fitnes rutine. Naročito muškarci nikada ne smeju da preskaču dan za ramena ako žele da razviju gornji deo tela. Snažna ramena su bitna jer će vam omogućiti da radite i druge vežbe sa znatno manjim rizikom da se povredite.

Obradovaćemo vas informacijom da ramena predstavljaju grupu mišića koja se najlakše razvija uz odgovarajuće vežbe, zato smo odabrali nekoliko vežbi koje će vam zasigurno pomoći da što bolje oblikujete ramena.

Pre nego što vam pružimo predlog vežbi, moramo da vas posavetujemo da vežbe za ramena ne radite dan za danom, jer je ramenima potreban minimum dan odmora kako bi se odmorila i kako bi mišići porasli.

Sklekovi

Da se razumemo, osnovne vežbe kao što su sklekovi, čučnjevi i trbušnjaci najviše utiču na oblikovanje tela i prosto se ne mogu zaobići. Sklekovi su odlični za vas iz više razloga. Pre svega potrebna vam je određena jačina ruku da biste mogli pravilno da uradite sklek. Kada radimo ove vežbe tada jača celo telo i rade gotovo svi mišići. Najpre mišići ruku, ramena, pa onda leđa, stomak i noge. Sklekovi spadaju u prilično teške vežbe, pa je moguće da će vam biti potrebno vremena dok ne naučite da je radite pravilno.

Benč pres

Benč pres je definitivno jedna od najboljih vežbi za vaša ramena, jer se tu vrši direktan napad na tu grupu mišića. Ovu vežbu možete raditi pod nagibom od 45 stepeni, jer se tada dodatno aktiviraju mišići ramena. A kada radite pod pravim uglom, onda je najveći pritisak na rukama i laktovima.

Da biste pravilno uradili ovu vežbu, potrebno je da legnete na klupu koja je pod nagibom. Počnite sa manjom kilažom i radite određeni broj ponavljanja podeljen u tri serije.

Ako tek počinjete da vežbate ramena veoma je bitno da se ne oprteretite. Ramena su rizična i – kada radite ovakve vežbe – lako može doći do povreda i dislokacija.

Comments