Već razmišljate o novogodišnjim odlukama? Ako uključuju fitnes ciljeve, promenite svoj plan igre. Umesto što čekate januar – zapravo – decembar je najbolje vreme da započnete novu rutinu vežbanja. Ne postoji pravo vreme, postoji samo sada. Ako tražite izgovor, uvek ćete ga naći. Ali, evo u čemu je stvar: šampioni treniraju bez obzira na sve. Uvek nađu način – bilo da imaju bebu na leđima ili dok su u karantinu. Pored činjenice da ne postoji drugo vreme do sadašnjosti kad biste dali prioritet svom zdravlju i blagostanju, predstavljamo vam još nekoliko razloga zbog kojih decembar predstavlja savršen početak za razvoj pobedničkog načina razmišljanja koji će vam olakšati postizanje svih fitnes ciljeva.

Prebacivanje vaše perspektive na stil života

Kada donesete odluku o vežbanju, u svom umu mu dodeljujete datum početka i završetka, recimo, od januara 2022. do decembra 2022. Ali, da biste uspešno primenili novu fitnes rutinu u svoje dnevne i nedeljne navike bez odustajanja do februara, morate u potpunosti da promenite svoju perspektivu i odmaknete se od ideje vremenskog ograničenja. Morate da shvatite da to nije rešenje, već revolucija. Ne možete o treningu da razmišljate kao o privremenom poduhvatu, već o promeni širokog opsega koja postaje ukorenjena u vašem ponašanju. Samo tada ćete se toga držati i postići uspeh.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jonathan Couyava (@jonathan_couyava)

Ako započnete svoju novu fitnes rutinu u decembru, imate više šansi da je pretvorite u stil života i postignete svoje ciljeve. Tretiranje toga kao novogodišnje rezolucije u osnovi znači da se pripremate za neuspeh. Istraživanja pokazuju da će većina ljudi verovatno odustati od novogodišnjih odluka do 19. januara.

Sprečavanje povećanja telesne težine u toku praznika i izbegavanje stresa

Hetkična priroda praznične sezone podrazumeva da ćete jesti i piti više nego uobičajeno, a manje se kretati. Baš zbog toga je dobra ideja da svoj novi trening program započnete u decembru. To što čekate januar kako biste konačno započeli s vežbanjem daje vam izgovor da do tada napravite više štete. Ako znate da je ovo poslednji mesec da jedete bilo šta što želite i da ne budete fizički aktivni, oba pristupa možete dovesti do ekstrema. Lako je sebi reći da sad možete raditi sve što želite jer su u pitanju poslednjih nekoliko sedmica slobode od dijete i vežbanja, ali ovo crno-belo razmišljanje dovodi do preteranog uživanja kao kompenzacije.

Započinjanjem nove fitnes rutine pre praznika, bićete svesniji za buduće poduhvate. Pažljiviji ste o tome šta unosite u svoje telo i koliko često vežbate kako biste izbegli potpuno poništavanje posla koji ste prethodno obavili. Osim toga, nauka je pokazala da fizička aktivnost smanjuje nivo stresa, nešto iza čega svi možemo da stanemo u toku praznika.

Comments