Kod savremenih muškaraca u zapadnom svetu, zdravlje sperme je u opadanju i to je zabrinjavajuće. Stručnjaci ističu da se u poslednje četiri decenije broj spermatozoida po milimetru sperme od sedamdesetih godina prošlog veka do danas dramatično smanjuje – danas samo jedan od četiri muškarca ima optimalan kvalitet sperme i trend opadanja se nastavlja.

Razlozi zbog kojih opada zdravlje sperme

Ima mnogo faktora koji utiču na zdravlje sperme – pesticidi u hrani, hemikalije koje remete hormone, zagađivači, način ishrane, stres, pušenje, dugotrajno izlaganje bučnom okruženju, infekcije. Poremećaji zdravlja sperme danas su među glavnim uzrocima problema sa plodnošću kod parova. U pitanju je nedovoljan broj spermatozoida, njihova slaba pokretljivost, ili greška u obliku, a sva tri poremećaja mogu se javiti istovremeno.

Gojaznost, loša ishrana i nedostatak vežbanja, ključni su za zdravlje sperme, jer povećavaju nivo estrogena i insulinsku rezistenciju, što direktno smanjuje proizvodnju testosterona. Pošto u ishrani nedostaje voće i povrće, sperma nama dovoljno hranljivih materija za održavanje optimalnog zdravlja.

Nedostatak vežbanja uz sedeći način života – većina muškaraca radno vreme provodi pred monitorom – ne čini vas samo tromim i lenjim, već podstiče zagrevanje testisa i usporava njihovo funkcionisanje. Vežbanje povećava testosteron i prirodno pomaže telu da stimuliše proizvodnju sperme. Stres takođe ima značaj uticaj na poremećaj zdravlja sperme – kada ste pod stresom, oslobađa se kortizol, direktan antagonist testosterona, koji smanjuje seksualnu funkciju.

Kada treba da ispitate zdravlje sperme

Ako su nastojanja da se ostvari trudnoća, godinu dana ostala bezuspešna, lekari upozoravaju da ne treba gubiti vreme, koje može biti ključan faktor u borbi protiv neplodnosti. Potrebno je obaviti standardnu analizu sperme, koja pruža uvid u broj i pokretljivost spermatozoida, a ukoliko su potrebne detaljnije analize, one će utvrditi i oblik i DNK spermatozoida.

Najčešće zablude u vezi sa zdravljem sperme

Mnogi muškarci veruju da će, ako duže vreme ne ejakuliraju, proizvesti veću količinu spreme i povećati šanse za oplodnju, ali to nije tačno. Kod većine muškaraca izosatanak ejakulacije dovešće do vrlo blagog porasta broja spermatozoida, jer se veliki deo zadržane sperme prosto apsorbuje u telu. Takođe, nemoguće je ostati bez sperme. Svaka ejakulacija sadrži u proseku oko 500 miliona spermatozoida i bez obzira da li zdrav muškarac ejakulira jednom u dve nedelje ili nekoliko puta dnevno, organizam stalno proizodi spermu.

Pročitajte i ovo: Da li je tesan veš štetan za zdravlje?

Promene u načinu života mogu da naprave razliku

Postoji mnogo toga što možete učiniti, da biste povećali zdravlje sperme – telu je potrebno oko tri meseca da proizvede potpuno novu seriju spermatozoida, tako da u periodu od godinu dana možete napraviti značajne promene koje će rezultirati većim kvalitetom sperme. Naravno, promene u načinu života znače isključivanje loših navika i usvajanje zdravijeg stila života, zato i govorimo o periodu od godinu dana – ništa se neće desiti preko noći i bez napora.

Pre svega, ostavite pušenje – nikotin oštećuje DNK spermatozoida, što smanjuje šanse za začeće i povećava rizik od spontanog pobačaja, ukoliko dođe do začeća. Takođe, potrebno je svesti upotrebu alkohola na najmanju meru – prekomerno konzumiranje alkohola ne utiče samo na zdravlje sperme, već i na libido i kvalitet seksualnog života.

Zdrava ishrana za zdravlje sperme

Povećanje unosa antioksidanata kroz „šarenu hranu“ (zeleno, crveno, žuto povrće i voće), poboljšava odbranu od slobodnih radikala, što može uticati na zdralje sperme. Naročito je dobar jedan antioksidant, pod nazivom likopen, koga ima u izobilju u paradajzu i proizvodima od paradajza (paradajz – pire). Usvojte naviku da uzimate jedan smuti dnevno, napravljen od raznobojnih namirnica kao što su avokado, spanać, bobičasto voće, limunov sok i orah.

Adekvatan intenzitet vežbanja

Vežbanje može povećati nivo testosterona, kao i broj spermatozoida, ali je od suštinskog značaja da se postigne pravi balans, jer previše vežbanja može štetiti proizvodnji sperme. Oko 45 minuta aktivnosti umerenog intenziteta, tri do pet puta nedeljno, dovoljno je da stimuliše zdravu proizvodnju hormona. Manje od toga je neefikasno, ali više od toga može stresno uticati na telo i smanjiti nivoe testosterona.

Kanalisanje stresa

U savremenom svetu, stres je glavni faktor, koji, u kombinaciji sa ostalim faktorima, izaziva najveći broj zdravstvenih psihofizičkih problema. Hormon stresa (kortizol), povećava šanse za oksidativna oštećenja i upale i ometa hormone koji učestvuju u stvaranju sperme. Dodatak ašvangade može biti od pomoći – ova bljka poznata i kao zimska trešnja, koja raste u Indiji (koristi se koren), može se naći u prahu i pravi je rudnik vrednih nutrijenata, a takođe se smatra i adaptogenom, koji pomaže telu da se nosi sa svakodnevnim stresom. Od davnina se koristi za povećanje energije i lečenje brojnih zdravstvenih poremećaja, kao i za poboljšanje plodnosti kod muškaraca i žena, a smatra se da utiče i na povećanje libida.

Pročitajte i ovo: Nivo testosterona i zdravlje muškarca

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Classy Gentleman (@classy.gentleman)

Ritam spavanja je važan

Uredan način života zavisi od ritma spavanja – stručnjaci savetuju da usvojite naviku ranijeg odlaska na spavanje (pre 23 sata), da biste obezbedili svom telu optimalnih osam sati odmora. Muškarci koji ne spavaju dovoljno (manje od sedam sati tokom noći) imaju šest puta veću verovatnoću za slabije zdravlje sperme i smanjenje oplodne moći.

Dopunite ishranu suplementima

Držite visok nivo hranljivih materija dodatkom suplemenata – najbolji su kokteli sa vitaminima C, D i E, uz dodatak cinka i selena. Cink i selen se teže dobijaju iz ishrane, pa je potrebno dodatno ih uzimati, a koristan je i dodatak omega-3 masnih kiselina, ukoliko ne jedete dovoljno ribe, kao i koenzima Q10, koji može povećati pokretljivost spermatozoida.

Temperatura testista i zdravlje sperme

Postoji razlog zašto se testisi nalaze van tela – a to je bolje hlađenje. Povećana temperatura testisa ometa proizvodnju sperme, pa se zato preporučuje nošenje komotnog donjeg veša, izbegavanje saune i hidromasažne kade, kao i ograničenje sedenja i izlaganja toploti i zračenju koje proizvode savremeni uređaji (laptopovi i mobilni telefoni).

Dnevna porcija oraha

Šaka oraha (oko 75 grama) dnevno, može poboljšati pokretljivost spermatozoida, kao i opšti osećaj vitalnosti, dok konzumiranje dve šake mešavine badema, lešnika i oraha tokom 14 nedelja, povećava broj sprematozida i poboljšava zdravlje sperme.

Naslovna fotografija: instagram.com/niklas.niebiossa

Đorđe Đoković

Comments