Koliko puta ste čuli reč “metabolizam” kada ste sa nekime pričali o ishrani i kilaži? Znate ono “ma meni je brz metabolizam, mogu da pojedem šta hoću i nikada se ne ugojim”. E pa ako niste jedan od srećnika koji to izgovara, već neko ko se pita kako je tako nešto uopšte moguće, imamo nekoliko korisnih saveta za vas. Ono što je značajno da razumete je da je metabolizam na neki način mašina, i da ako njime dobro upravljate – masti možete sagorevati čak i dok sedite ili dok niste preterano fizički aktivni. Dakle, ovo su korisni saveti kojih bi trebalo da se pridržavate, ako želite taj brzi metabolizam o kojem svi govore.

Zeleni čaj

Zeleni čaj bi trebalo da uvedete u svoj svakodnevni meni, a njime čak možete zameniti i kafu – jer ovaj čaj u sebi sadrži malu dozu kofeina. Zeleni čaj je zbog svog sastava veoma pogodan po vaš organizam, a njega nikada ne možete popiti previše, jer ne može da šteti vašem organizmu.

Voda pre obroka

Pola sata pre svakog obroka popijte vodu, i vaš metabolizam će se ubrzati za čak 30%! Takođe, ovime ćete održavati adekvatan nivo hidratacije u organizmu, što je značajno za vas.

Crna čokolada umesto mlečne

Crna čokolada u sebi sadrži daleko više epikatehina od mlečne, a upravo ova supstanca zaslužna je za sagorevanje masnoće. Takođe, crna čokolada je afrodizijak, a dobra je i za vaše srce i krvne sudove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janis Danner (@janis_danner)

Pojedite kockicu leda

Kada ste bili deca, verovatno ste pokušali da pojedete kocku leda koju su vam stavili u sok. Danas vam predlažemo da to takođe uradite, sa namerom, jer će iznenadna hladnoća ubrzati vaš metabolizam.

Testosteron utiče na metabolizam

Možda to do sada niste znali, ali testosteron utiče na vaš metabolizam. Kako biste podigli nivo testosterona u organizmu, predlažemo vam set vežbi koji se sastoji od 10 x 30 sekundi sprinta u vreme ručka – a zatim će vam podignut nivo testosterona uticati na brže sagorevanje neželjenih šećera.

Podizanje većih težina

Ukoliko ste “u treningu”, predlažemo vam podizanje većih težina. Naročito kod starijih muškaraca, podizanje većih težina dovodi do ubrzavanja metabolizma.

Comments