Najgore što se dešava kad ste nenaspavani je to što nekako morate da funkcionišete narednog dana – imate obaveze, posao koji treba da završite, ljude sa kojima treba da komunicirate i priliku da se sledeće noći, možda, malo bolje odmorite. Oporavak od neprospavane noći uključuje pripremu za tu sledeću noć – nekako ćete pregurati dan, a da bi vam to lakše išlo i da biste lakše zaspali i spavali cele sledeće noći, ne nalivajte se kafama i energetskim pićima, već pristupite ovom pitanju sa organskom strategijom.

Saveti za oporavak od neprospavane noći

Izađite i upijte malo sunca

Hemija ljudskog organizma je povezana sa suncem i dnevnom svetlošću – izlaganje sunčevoj svetlosti povećava nivo serotonina, što poboljšava raspoloženje i pojačava fokus. Takođe, serotonin potiskuje melatonin, zbog čijeg lučenja se osećate pospano.

Pokušajte sa jednostavnom taktikom – prošetajte po bloku petnaestak minuta pre odlaska na posao, ili krenite pešice i uhvatite prevoz na sledećoj stanici. Ili jednostavno popijte kafu u dvorištu, ili na terasi, ili pored otvorenog prozora, kroz koji dopire sunce. Čak i pasivan boravak na suncu, rano ujutru, dok još nije toliko vruće, može učiniti čuda za vaš nivo energije i oporavak od neprospavane noći.

Ne koristite ugljene hidrate i šećer kao buster

Verovatno ćete imati potrebu da pojedete nešto „teško“, masno i slano ili slatko. Organizam teži da podigne energiju, a vaš mozak tumači te signale kao potrebu za burekom ili kremastom krofnom, ali, u ovom slučaju, um radi protiv vas i navodi vas na stranputicu. Ako se prepustite toj težnji, dobićete dodatnu energiju, ali samo nakratko. Unošenje više šećera i teške hrane znači da ćete se samo malo kasnije osećati umornije i pospanije, nego pre obroka. Organizam i dalje „vozi svoju priču“ – kad ste se najeli, aktivira se potreba za odmorom i spavanjem, dok je želudac zauzet varenjem. I zaista, spavanje bi ubrzalo vaš oporavak od neprospavane noći, ali vaše telo ne zna da vi morate da prevaziđete pospanost i da ostanete na visini dnevnih zadataka.

Umesto da upadate u taj začarani krug, držite se povrća, voća i nemasnog mesa (proteina) – ova hrana će vam obezbediti trajnije oslobađanje energije tokom dana, nego rafinisani šećer i nuklearna količina ugljenih hidrata.

Češće pauze tokom dana za oporavak od neprospavane noći

Kad ste neispavani, gubićete fokus, a to znači da je bolje da radite u manjim vremenskim celinama i pravite češće pauze, nego da stoički pokušavate da pregurate krize.

Probajte određeni metod, kao što je Pomodoro (što u suštini znači pravljenje liste radnih zadataka sa intervalima od 25 minuta rada i 5 minuta pauze) da prođete kroz radni dan.

Alternativno, možete praviti pauze od desetak minuta svakog sata, ili da odremate dvadesetak minuta. Kratak san je optimalan za oporavak od neprospavane noći, jer vam omogućava da se osvežite i resetujete, ne ulazeći u potpuni ciklus spavanja, iz koga se možete probuditi još maglovitiji i umorniji nego pre.

pexels ron lach 9615241 3 Saveti za oporavak od neprospavane noći i dnevno funkcionisanje

Pročitajte i ovo: Kako da prevaziđete nesanicu i obezbedite sebi bolji san

Oprezno sa kofeinom za oporavak od neprospavane noći

Dodatna šolja kafe može biti korisna, kad vam je potrebno da razbistrite misli i usredsredite se. Ali, budite vrlo oprezni – ne želite da preterane i sabotirate odmor sledeće noći i zato se ograničite na 3, 4 šoljice kafe i prestanite da je pijete posle 14 sati. Takođe, vodite računa da ne unesete suviše kofeina kroz druge napitke, čajeve i energetska pića.

Ako preterate sa kofeinom, možete osećati stres i anksioznost i nervoznu energiju koja vas tera da je kanališete, ali onemogućava da se fokusirate, zbog čega se možete osećati još iscrpljenije nego od nedostatka sna.

Izbegnite donošenje velikih odluka

Kad izdržavate dan „na mišiće“ i trikove, jer ste neispavani i imate osećaj da vam je glava malo odvojena od tela, izbegnite ključne odluke i poteze, koliko god je to moguće – zato što su velike šanse da su vaše kognitivne sposobnosti smanjene, zajedno sa koncentracijom. Istraživanja su pokazala da su efekti neprospavane noći na kognitivne funkcije jednaki efektima intoksikacije alkoholom!

Držite se jednostavnijih zadatak koji ne zahtevaju previše razmišljanja i koje možete obavljati rutinski.

Još neki saveti za oporavak od neprospavane noći

Posle noći nesanice, nastojte da pijete više vode, kako biste pročistili organizam i povećali nivo energije. Takođe, ne pokušavajte da prespavate ceo dan, čak i ako ste u mogućnosti da to učinite, jer će to poremetiti vaš cirkadijalni ritam. Ne pokušavajte da „isterate“ pospanost napornim vežbanjem u teretani – radije prošetajte (po suncu), ili radite nenaporne vežbe istezanja ili joge.

Potrudite se da obezbedite sebi optimalne uslove za odmor sledeće noći – možda ste prethodne noći legli suviše kasno, ili ste malo više popili i zato se niste naspavali. Zato sledeće večeri dajte sve od sebe da dobijete odmor koji vam je potreban. I svake naredne večeri, naravno – jer zdrav san je temelj fizičkog i mentalnog zdravlja i odmor treba da vam bude prioritet.

Pročitajte i ovo: Kako da bolje spavate nakon nekoliko čašica alkohola?

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments