Nakon tridesete stanje u vašem organizmu se menja, hteli vi to ili ne. Više ne možete da podnesete pijanstva kao što ste mogli u dvadesetim godinama, lakše se nadimate od hrane koja vam ne prija, češće imate gorušice i glavobolje – i jednostavno, shvatate da je vreme da ipak promenite svoje nezdrave navike. Ukoliko vašom ishranom preovladavaju masna hrana, grickalice, hrana pržena na ulju i kupovni sokovi, moraćete da unesete velike izmene u svoj jelovnik, a mi vam u nastavku teksta predstavljamo koje su to namirnice od kojih bi trebalo da “pobegnete” nakon što napunite trideset godina.

Pržena hrana

Pržena hrana poput uštipaka, pomfrita ili mesa prženog direktno na ulju (kao što su chicken nuggetsi) nikako nije preporučljiva nakon tridesete godine. Osim što su veliki izvor nezdrave i nepotrebne masnoće, postupak njihovog prženja proizvodi jedinjenje pod nazivom akrilamid – koje je poznato i kao prepečeni kancerogen. Dakle, grilovanje i kuvanje – pre nego prženje!

Hleb od rafiniranog i belog brašna

Iako je hleb mnogima omiljena hrana, ili jednostavno hrana na koju smo navikli uz svaki obrok, on nije uvek dobar po naš organizam, a naročito ukoliko je pravljen isključivo od belog brašna. Ipak, od velikog broja različitih vrsta hleba koji se mogu naći u prodaji, možete se odlučiti za one zdravije, sačinjene od, na primer, celih zrna pšenice ili u potpunosti bez kvasca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Men’s Confidence (@mens_confidence)

Voćni jogurt

Voćni jogurt je velika životna “prevara”, jer pri pomisli na jogurt uvek pomišljate na zdravu ishranu i probiotike – ali on uopšte nije zdrav i dobar izbor. Ovaj naizgled zdrav izbor obiluje šećerom i nezdravim mastima, i zato bi najbolje bilo da prestanete da ga kupujete. Ipak, ono što uvek možete učiniti je iskombinovati samostalno običan jogurt i sveže voće, umesto da odete u prodavnicu i kupite gotov voćni jogurt. Na ovaj način sami kontrolišete količinu šećera i masti koje unosite.

Margarin

Margarin je namirnica prepuna zasićenim mastima, a uz to on je bogat i trans mastima – a previše masti svakako nije dobro po vas nakon tridesete godine. Umesto margarina, kako za pravljenje sendviča tako i za prženje na tiganju,  odlučite se za ekstra devičansko, zdravo i kvalitetno maslinovo ulje.

Comments