Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Zdravlje i fitnes

Ovo je osam “zdravih” namirnica koje vas zapravo goje

Čokolada

Da razjasnimo, uopšte ne govorimo o mlečnoj čokoladi, već o onoj tamnoj, sa većim procentom čistog kakaa. Čokolada sa visokim procentom kakaa sadrži jedinenja koja se nazivaju polifenoli i oni su zdravi jer pomažu u sniženju krvnog pritiska. Ipak, pre nego što uvedete čokoladu u svakodnevnu ishranu, budite svesni činjenice da jedna čokolada najčešće ne sadrži 100% kakaa, već je zaslađena i određenom, iako možda malom, količinom šećera ili masti. Predlažemo vam da prilikom kupovine birate one čokolade sa najvećim procentom kakaa, i one koje kakao kombinuju sa voćem i drugim organskim sastojcima.

Šejkovi

Šejkovi koje možete poručiti u kafićima uglavnom su bogati i deluju odlično, ali oni su zapravo prepuni nezdravih dodataka. To su dodaci poput čokolade, šlaga ili pak sladoleda – što rezultiraa šejkom koji na kraju u sebi sadrži između 600 i 1000 kalorija. U suštini, najbolje bi bilo da sami kod kuće napravite šejk od proverenih sastojaka koji sami želite i koji su vam ukusni, kako biste bili sigurni koliko ćete tačno kalorija uneti.

Grčki jogurt

Grčki jogurt nas može prevariti svojim imenom, ali sada znamo bolje – on zapravo nije toliko zdrav koliko smo mislili da jeste. Samo jedna posuda grčkog jogurta, naročito onog sa dodacima i ukusima, sadrži najmanje 16 grama šećera, što je pola od preporučljive dnevne doze ako želite da živite i hranite se zdravo. Mnogo je bolje da kupujete običan jogurt i da u njega sami dodate sveže voće, jer ćete tako samostalno kontrolisati svoj dnevni unos kalorija.

Tunjevina

Tunjevina je značajan deo zdrave ishrane, ali značajno je kako je konzumirate i uz koje namirnice. Jedna konzerva tunjevine sadrži manje od 200 kalorija, samo 1 gram masti i 42 grama proteina. Ipak, tunjevinu najverovatnije nećete jesti samostalno, a ako je kombinujete sa drugim sastojcima – učinite to pažljivo. Na primer, samo jedna kašika majoneza vam dodaje čak 10 grama masti, plus 90 grama kalorija. Dakle, najbolje bi bilo da klasičan majonez zamenite dijetalnim, a umesto hleba – tunjevinu kombinujte sa salatom.

Naslovna fotografija: instagram.com/foodianse

Jovana Pantić

Wannabe TV

Editors choice