Ako volite da budete mnogo jaki i da se osećate moćno, dizaćete tegove. Ako želite da saznate koliko možete da budete jaki – ući ćete u powerlifting. Ovaj pojam opisuje i profesionalni sport i stil treninga, a cilj je jednostavan – podići najveću moguću težinu iz tri klasična dizanja – zadnji čučanj, iz benča i mrtvo dizanje.

U tom smislu, powerlifting se preklapa sa drugim oblicima treninga snage – to su isti pokreti za vežbanje, ali sa drugom namerom. Na primer, bodibilderi dižu prilično teške tegove, ali izvode od 8 do 12 ponavljanja pokreta, dok moćni dizači opterećuju šipku impresivnom količinom ploča i izvode samo nekoliko ponavljanja. Razlika je u tome što bilderi žele da izgrade mišiće, a powerlifteri da podignu što veću težinu.

Ipak, ne morate biti takmičar u dizanju tereta, da biste prihvatili powerlifting. U stvari, postoji mnogo prednosti treninga sa ciljem maksimiziranja snage, čak i ako ste početnik.

Zašto je dobar powerlifting

Želite da doživotno trenirate i uvek budete spremni da nosite decu, pomerate nameštaj i nikada ne patite od bolova u leđima i slabosti u nogama? Powerlifting je odličan za to. Ne samo da povećava gustinu kostiju, već vam takođe pomaže da izgradite funkcionalnu snagu – ona koja je zgodna za svakodnevnu upotrebu.

Powerlifting vam pomaže da se bolje krećete, uči vas strpljenju i predstavlja mentalni izazov, kao i fizički. To je teška disciplina, ali odličan način da saznate više o sebi – treniranje snage može biti izuzetno motivišuće i pročišćavajuće.

Umesto da se fokusirate na broj na vagi ili brinete o održavanju trbušnjaka, vi slavite pobede kao što je povećavanje maksimuma za jedno ponavljanje. Osećaj jačanja iz nedelje u nedelju (svaki put podižete maksimum) i iz meseca u mesec, neverovatno je nagrađujuć i pomaže da odlazak u teretanu postane vrlo uzbudljiv.

pexels leon ardho 1552106 1 Powerlifting za početnike – koliko jaki možete postati

Pročitajte i ovo: Sindrom “gripa iz teretane” – možete li da se razbolite od vežbanja?

Powerlifting za početnike

Pravilna forma i tehnika

Odgovarajuća forma i tehnika su presudni, tako da početnici treba da rade sa kvalifikovanim trenerom – barem na početku. Powerlifting je sav u tehnici, jer morate biti efikasni da biste podigli što je više moguće i pritom izbegli povrede. Učenje tehničkih detalja od početka, mnogo je lakše nego kasnije ispravljanje forme, ako ste porešno počeli.

Ne čekajte da budete u boljoj formi

Ne treba da čekate da dostinete određeni nivo kondicije da biste ušli u powerlifting, ali ne pokušavajte odmah da podižete velike težine. Normalno je da počnete sa manjim težinama i da progresivno gradite snagu, bezbedno i na pravim osnovama. Fokusirajte se na usavršavanje čučnjeva, benč presa i mrtvog dizanja sa lakšim tegovima.

Snimajte sebe da biste proverili obrazac

Svaki put kad vežbate, postarajte se da napravite snimke, kako biste mogli da pratite svoj napredak i proveravate tehniku, poboljšate pokrete i povećate performanse. Na kraju imate odličan promotivni materijal – kako je bilo na početku, a kako posle tri meseca – koji vam može poslužiti i za nešto produktivnije nego za skretanje pažnje na drušvenim mrežama.

Powerlifting i adekvatan odmor

Dajte svom telu odgovarajući odmor i ishranu, da se oporavi između vežbanja. Powerlifting će opteretiti vaše mišiće, kosti, pa čak i vaš nervni sistem – zato su vam potrebne adekvatne količine proteina, kvalitetan san i dovoljno odmora između treninga. Na taj način ćete maksimizirati koristi ovog stila treninga i nastaviti da napredujete.

Powerlifting je proces

Videćete pomake posle par meseci vežbanja, ali to nije sve što možete – powerlifting je dugotrajan proces u kome stalno pomerate granice. Ne odustajte, jer powerlifting nagrađuje doslednost i posvećenost, mesecima i godinama. Ako ste zainteresovani, ali smatrate da više niste mladi ili nemate baš odgovarajuću građu, znajte da to uopšte nije važno. Ono što je važno je volja da učite i napredujete. A ako u međuvremenu poželite da osvojite profesionalne nivoe, samo nastavite!

Pročitajte i ovo: Detaljni plan ishrane i treninga Cristiana Ronalda

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments