Bez obzira da li ste tek počeli da vežbate, ili ste pojačali svoje napore da biste brže napredovali, rezultati vežbanja neće biti vidljivi onoliko brzo koliko biste želeli. Vi to, naravno, znate, ali ipak vam se čini da bi trebalo brže da napredujete, ali to zavisi od više faktora. Napredak se odvija postepeno, a vama možda promiču rezultati vežbanja koji nisu tako vidljivi i merljivi.

Koliko vremena treba da se vide rezultati vežbanja

To zavisi od pojedinca i rutine vežbanja i brojnih faktora, kao što su genetika, godine, pol, vrsta treninga – ali i životne navike mogu uticati na to koliko će brzo rezultati vežbanja postati vidljivi.

Možda deluje kao da će iskusni posetioci teretane ranije videti rezultate, jer nisu novi u toj igri, ali to obično nije slučaj. Početnici, zapravo, mogu iskusiti rezultate treninga pre nego napredniji sportisti, jer je njihov nivo kondicije niži, kao i „staž“ u teretani.

Posmatrajte to ovako – ako ste početnik koji kreće da se penje lestivcama od samog početka (od prve prečke), pred vama je mnogo prečki za penjanje, a samim tim i više nivoa za dostizanje. I sa svakim korakom napredujete, za razliku od onih koji kreću od sredine ili su već pri vrhu – oni treba da pređu kraći put, koji se razlikuje u nijansama i njihovi rezultati vežbanja neće biti tako vidljivi.

Tu je i faktor neurološke adaptacije, koja kod početnika dovodi do brzog napretka u snazi (manje do rasta mišića). Taj rani napredak je uzbudljiv, ali vas verovatno neće dovesti do toga da ostvarite veće ciljeve treninga. Jednom kada pređete vrh tog početnog (uočljivog) napretka, važno je da ostanete dosledni i prihvatite da će se napredak sada usporiti. Rezulati vežbanja će biti vidljivi, ali kasnije, i zato morate biti strpljivi i odlučni da nastavite.

Jedno istraživanje pokazuje da je potrebno najmanje 18 dana da neko stvori naviku, kada donese odluku o promeni ponašanja i to važi za vežbanje, kao i za sve ostalo. To je, dakle, neki vremenski okvir koji je važan i sa kojim treba da računate – to je početak, a nakon toga rezultati vežbanja se mogu zapaziti. Primetićete male promene u roku od dve do šest nedelja, odnosno, dve do četiri nedelje za početnike i tri do šest nedelja za naprednije i to treba da proslavite i iskoristite kao motiv da nastavite.

Ako želite da izgubite kilograme, smanjite obim stomaka, a povećate obim mišića, koristićete vagu i centimetar – brojevi su konkretni, ali vas oni neće mnogo ohrabriti, jer će se menjati vrlo sporo i minimalno. Vremenom, oni se sabiraju i prave sve veću razliku u odnosu na ono sa čim ste krenuli. Stručnjaci, međutim, savetuju da obratite pažnju na ne tako vidljive rezultate vežbanja, u kojima možete pronaći više motivacije da istrajavate u zdravijem stilu života.

Od cega zavisi kada cete poceti da primecujete rezultate vezbanja 2 Od čega zavisi kada ćete početi da primećujete rezultate vežbanja

Pročitajte i ovo: Kako da izgradite mišićnu masu ako ste mršavi

Ne tako vidljivi rezultati vežbanja

Neurološke adaptacije

Mnogi početni rezultati vežbanja dešavaju se na neprimetnom, ćelijskom nivou. Kad god izazovete svoje telo da radi nešto novo – isprobate novu vrstu aktivnosti, izvedete novi joga položaj, ili započnete sa rutinom vežbanja po prvi put – mozak stvara nove neuronske puteve. Mozak uči, kao i vaše telo, a neuroplastičnost mozga (sposobnost da se prilagodi i evoluira) omogućava mu da nastavi da razvija nove smerove kroz vaše fitnes putovanje.

Nivo energije

Jedna od najranijih promena koje ljudi primećuju, jeste promena, odnosno, porast nivoa energije. Naprezanje tokom vežbanja može biti zamorno i teško, ali ovaj izazov signalizira vašem telu da proizvede više mitohondrija – energetskih zvezda vaših ćelija – i podiže vam energiju, tako da se konstantno osećate spremno i sposobno da odgovorite izazovima.

Hormonski rezultati vežbanja

Endorfini, hormoni sreće i dobrog raspoloženja, oslobađaju se prilikom vežbanja – istraživanja još uvek ispituju koja vrsta i intenzitet vežbanja dovode do najveće navale endorfina i za sada sugerišu da su to treninzi visokog intenziteta. Zapazite, dakle, kako vam je raspoloženje generalno bolje i ujednačenije!

Bolji san

Bolji san, uz viši nivo energije i bolje raspoloženje, značajni su rani rezultati vežbanja, koje možda ne cenite dovoljno, fokusirajući se na rast mišića, ili gubitak težine. Ali, to su ključni faktori vašeg opšteg zdravlja i mentalne stabilnosti. Dobar san takođe može biti presudan faktor za održavanje motivacije za trening i kratkoročno i dugoročno, pokazala su istraživanja.

Cenite male pomake i osetno bolje ukupno stanje i nastavite da istrajavate, pa će i ostali rezultati vežbanja biti sve vidljiviji, a ostvarenje vaših ciljeva sve bliže.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete motivaciju za vežbanje kad ste depresivni

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments