Humor i smeh smanjuju stres – psihologija prepoznaje humor kao jedan od zdravih mehanizama suočavanja, koji nam pomaže da vidimo komičnu stranu situacije u kojoj smo bespomoćni, frustrirani, pogođeni. Smeh ima terapeutski uticaj, jer deluje oslobađajuće (i podiže nivoe neurotransmitera zaduženih za regulisanje raspoloženja), a tu su i još neki važni razlozi, zbog kojih je smeh najbolji lek.

Smeh podstiče oslobađanje endorfina

Istraživanja su pokazala da šala i smeh u društvu oslobađa endorfine u mozgu – neurotransmitere po hemijskom sastavu slične opijatima, koji su poznati i kao „hormoni sreće“. Hemija dobrog raspoloženja oslobađa se preko opioidnih receptora u mozgu (kičmenoj moždini i tkivima) – što više receptora, to je efekat snažniji.

Osnažuje društvene veze

Efekat endorfina takođe objašnjava i zašto je smeh u društvu tako zarazan – pod njegovim uticajem, svako je u grupi primalac i predajnik dobrog raspoloženja, što promoviše osećaj zajedništva i sigurnosti. Mnogi društveni eksperimenti su dokazali ovaj domino efekat – lančanu reakciju smeha pokreće jedna osoba, koja počinje da se smeje, dok smehom ne „zarazi“ sve prisutne, koji se pridružuju i prepuštaju smehu i dobrom raspoloženju, iako ne znaju zašto se smeju.

Smeh podstiče stvaranje neuronskih veza

Nije svaki smeh isti, a istraživanja su pokazala da je dekodiranje smeha izazovnije nego što izgleda. Različite vrste smeha, podrugljiv ili radostan smeh, ili smeh zbog fizičkih senzacija (kao što je golicanje), aktivira veze između različitih regiona mozga, koji za to vreme radi na deširfrovanju vrste komunikacije kroz koju smeh dolazi. Što više različitih izvora smeha prepoznajemo, mozak stvara više neuronskih veza i poboljšava nam percepciju.

smeh 2 Šest naučno zasnovanih razloga zašto je smeh najbolji lek

Pročitajte i ovo: Šta sve osmeh može da znači

Smeh je ključan za odnose

Istraživanje je pokazalo da se žene smeju dvostruko češće i više od muškaraca, ali da muškarci obično pokreću smeh. Žene visoko cene smisao za humor i svrstavaju ga među prve tri najpoželjnije osobine potencijalnog partnera, dok muškarci visoko ocenjuju žene koje se smeju njihovim šalama. U odnosima je generalno poželjno da muškarci imaju smisla za humor, a da žene pružaju povratnu informaciju – smeju se, reaguju i pokazuju da prepoznaju i cene njihov humor. Parovi koji imaju dobru razmenu na ovom nivou, prijavljuju viši kvalitet veze.

Smeh ima efekat sličan antidepresivima

Pored endorfina, smeh oslobađa i neurotransmiter serotonin, koji je zajedno sa noradrenalinom zadužen za regulaciju raspoloženja. Kod depresije, nivoi ovih neurotransmitera su niski i antidepresivi utiču na njihovo podizanje. Istraživanja nisu utvrdila koliko dugo se efekat serotonina podignutog smehom zadržava, ali nalet moždane aktivnosti koju izaziva smeh, nesumnjivo je moćan, barem za kratko vreme.

Štiti srce i krvne sudove

Mehanizam po kome smeh ima antiinflamatorno dejstvo koje štiti krvne sudove i srčane mišiće, nije u potpunosti shvaćen, ali izgleda da je povezan sa smanjenjem odgovora tela na stres, koji je direktno povezan sa povećanjem upala. Redovan, srdačan smeh – smeh od srca – trebalo bi da bude deo svakog programa prevencije kardiovaskularnih oboljenja!

Psiholozi poznaju terapeutski učinak smeha, a ovu terapiju svako može sam da sprovede (kao u društvenim eksperimentima) – jednostavno, počnite da se smejete, namerno, bez ikakvog razloga. U početku će smeh biti izveštačen i možda ćete se osećati glupo – ali vaš mozak će dešifrovati komičnost ove situacije i uskoro ćete se iskreno i oslobađajuće smejati sami sa sobom.

Pročitajte i ovo: Dejting kultura: Osmeh koji obara s nogu

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments