Princ Hari je izjavio da je gubitak majke koji je doživeo sa 12 godina, kao i sve emocije koje je doživeo u poslednjih dvadesetak godina, imalo ozbiljan uticaj ne samo na njegov lični život već i na posao. I to je bila hrabra i podsticajna izjava, s obzirom na to da stigma mentalnog zdravlja posebno pogađa muškarce, predstavljajući im veliki izazov.

Mnogi (pretežno muškarci) i dalje veruju da su problemi mentalnog zdravlja, kao što su anksioznost i depresija, rezultati nedostatka lične snage i da su oni koji pate od ovih problema slabići.

Kad kombinujete pogrešnu percepciju sa preovlađujućim patrijarhalnim stavovima i toksičnom muškošću koja i dalje dominira u mnogim kulturama, dobijate scenario u kome je malo verovatno da će se muškarci otvoriti na emocionalnom nivou, iz straha da će biti viđeni kao slabi i nedovoljno muževni.

Stigma mentalnog zdravlja za muškarce nije samo spoljašnji pritisak, već i unutrašnji. Mnogi momci se plaše ili stide zbog pomisli kako bi drugi mogli da vide njihovo ispoljavanje osećanja i to je problem. Muškarci često potiskuju svoje emocije i bol, kao što potiskuju suze ili strah – verujući da je to čin muškosti.

Iz tih razloga, kod muškaraca se depresija često ne dijagnostikuje – oni umanjuju znakove i simtome, ne prepoznaju svoje stanje, nerado razgovaraju o svojim problemima i opiru se odlasku na terapiju.

389A4986 Kako stigma mentalnog zdravlja utiče na muškarce (i šta možete da uradite)

Jakna, rolka, cipele i pantalone: Reserved, Naočare: Optiplaza

Pročitajte i ovo: Zašto je mentalno zdravlje apsolutno najvažnije

Stigma mentalnog zdravlja i negativni efekti

Ignorisanje mentalnog zdravlja kod muškaraca dovodi do mnogih prepreka u svakodnevnom životu, uključujući nesanicu, nedostatak entuzijazma i osećanja opšte slabosti, nagle promene u težini (upadljivo povećanje ili gubitak kilograma), tugu i beznađe (gubitak uživanja u hobijima i prijatnim aktivnostima). Ovim simptomima se pridružuju i fizički problemi – glavobolja, stomačni problemi, bol u grudima, kao i smanjen radni učinak, smanjen libido i problemi sa zavisnošću.

Još jedan veliki izazov sa kojim se muškarci suočavaju je reagovanje na neprijatne simptome, dok se žene koje imaju mentalne probleme često povlače i manje komuniciraju, muškarci mogu postati ljuti i agresivni. Praktikujući to „tipično muško“ ponašanje, ne povezuju svoja osećanja sa mentalnim zdravljem i zato često koriste negativne mehanizme suočavanja (nasilje, zloupotreba supstanci).

Šta možete da uradite za podizanje svesti o mentalnom zdravlju

Ono što možete da uradite kako bi se smanjila stigma mentalnog zdravlja, zahteva aktivizam i izloženost. Možete podeliti svoja iskustva – kad osobe koje su iskusile izazove mentalnog zdravlja govore protiv stigme (kao princ Hari), to istovremeno podiže svest o štetnim efektima potiskivanja i inspiriše druge da se i sami otvore.

Možete se edukovati i zagovarati potrebu da obrazovanje o mentalnom zdravlju uđe u školske programe, pokrenuti kampanje za senzibilizaciju javnosti i u nju uključiti osobe koje su pogođene problemima sa mentalnim zdravljem i povezati ih sa drugima, kako bi se povećala empatija. Možete angažovati ljude koji su se suočili sa izazovima i potražili pomoć, kako bi drugi bili ohrabreni da urade to isto.

Ako ste i sami pogođeni problemima sa mentalnim zdravljem, nemojte oklevati da se poverite nekome ko vam je blizak ili da iznesete svoje probleme anonimno na nekom od brojnih sajtova za podršku i razmenu iskustava. Kad to uradite, uvidećete da vas veliki broj ljudi razume bolje nego što ste mislili da će vas razumeti, da je mnogo njih iskusilo isto što i vi i čućete sa svih strana slične savete – da tražite pomoć i obratite se psihijatru ili psihologu, da razgovarate sa stručnim licem i da ne oklevate. Mnogi će vas obavestiti o svojim iskustvima i onome što je njima pomoglo, a to znači da stvari mogu postati bolje i možete dobiti podršku na način koji niste očekivali.

Pročitajte i ovo: Zablude koje o mentalnom zdravlju (pretežno) imaju muškarci

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments