Znate one komentare tipa „što piješ, kad ne znaš da piješ“ ili „što piješ, kad ti škodi“, rezervisane za „jutro posle“? I nisu tako cinični, kao što zvuče, kad vam glava puca i osećate se kao da vas je pregazio voz – osim što je najsigurniji način da izbegnete mamurluk da uopšte ne konzumirate alkohol, možete naučiti da pametno pijete i smanjite posledice. Pre nego što pređemo na taktike protiv mamurluka, da razjasnimo šta se dešava u organizmu posle nepametnog konzumiranja alkohola.

Šta je zapravo mamurluk

Mamurluk se javlja kad popijete više alkohola nego što jetra može da preradi. Zaostali toksini koji kruže po krvotoku, izazivaju razne fizičke simptome – mučninu zbog iritativnog dejstva alkohola na sluznicu želuca, glavobolju zbog širenja krvnih sudova u mozgu, dehidrataciju zbog diuretičkog dejstva alkohola. Alkohol vam svakako ne pomaže da dobro spavate, što može pogoršati simptome mamurluka. Koliko se loše osećate, zavisi od vrste i količine alkohola koji ste pili, kao i od toga koliko brzo ste ga popili.

Mamurluk možete lečiti, ali najefikasnije taktike protiv mamurluka odnose se na pametno konzumiranje alkohola, koje vas neće obeznaniti i sledećeg dana onemogućiti da normalno funkcionišete. Dakle, sledeći put kad krenete na party, spremni da se dobro provedete, budite pametniji nego prošli put i primenite savete stručnjaka.

Najbolje taktike protiv mamurluka

Vodom protiv mamurluka

Alkohol vas može dehidrirati, a voda pomaže da ostanete hidrirani, dok pijete. I ne samo to, kada uzimate dovoljno vode, lakše ćete izbaciti toksine iz tela i održati pravilno funkcionisanje mozga. Potrudite se da uz svako piće ili posle svakog pića popijete čašu vode, kako biste organizmu obezbedili preventivu protiv mamurluka i izbegli glavobolju, mučninu, vrtoglavicu i iscrpljenost sledećeg dana.

Takođe, može pomoći konzumiranje napitka sa pojačanim elektrolitima, neposredno pre ili posle noći konzumiranaj alkohola, kako bi se regulisala ravnoteža tečnosti u telu i ublažili simptomi mamurluka koji su rezultat dehidratacije.

Ne pijte na prazan stomak

Tradicionalna kultura konzumiranja alkohola uključuje rituale planiranog druženja uz dobru rakiju i vino i mezetluk – sirevi, salate, prepečen hleb i sve što ide „na čačkalicu“, sastavni je deo večeri. Meze se ne služi (samo) iz domaćinskih razloga, već je to taktika pametnog uživanja u piću. Ali, ako idete na žurku u kafiću, tamo neće služiti meze i taktika protiv mamurluka nalaže da pojedete obilan i hranljiv obrok, pre nego što počnete da pijete.

Kada vam je stomak prazan, organizam brže apsorbuje alkohol, pa ćete se vrlo brzo napiti, a sutradan vam je zagarantovan mamurluk. Dijetetičari savetuju da se fokusirate na hranu bogatu cinkom i nikotinskom kiselinom, za koju su istraživanja pokazala da ima uticaj na simptome mamurluka – školjke, piletina, kikiriki, avokado, pečurke, integralne žitarice. Hrana bogata mastima i vlaknima takođe odlaže apsorpciju alkohola i omogućava da više popijete bez većih posledica.

Taktika protiv mamurluka kako da pametno pijete 3 Taktike protiv mamurluka   kako da pametno pijete

Pročitajte i ovo: Konzumiranje alkohola – da li i vi imate komplikovanu vezu sa svojim pićem?

Taktika protiv mamurluka – bez kofeina

Nameravate da prvo popijete kafu, ili pijete napitak sa kofeinom pre nego što izađete – nepametno, pogrešan korak. Pre konzumiranja alkohola izbegnite unošenje kofeina, zato što je kofein diuretik i može dovesti do dehidratacije, a u kombinaciji sa alkoholom u krvotoku može uticati na povećanje krvnog pritiska i ubrzavanje srčanih otkucaja, i može dovesti do prenadraživanja nervnog sistema i nesanice.

Pametno birajte svoje piće

Žestoka pića će vam pre izazvati mamurluk, nego pivo ili vino (u istoj količini), jer imaju veću koncentraciju etanola, kao i kongenera (hemikalija koje nastaju tokom fermentacije alkohola), koji može pojačati mamurluk. Pića sa visokim nivoom kongenera su burbon, tamni viski, brendi, konjak, tekila, tamna piva… Svetla pića imaju niži nivo ove hemikalije, koja utiče na ukus pića, ali i na vaše raspoloženje „jutro posle“ i zato se odlučite za bistra i svetla pića kao što su votka, džin, lagani rum, belo vino, svetlo pivo…

Taktike protiv mamurluka uključuju i izbegavanje slatkih pića i koktela, kojih možete popiti više nego što organizam može da podnese, jer su ukusni i pitki – a posledice ćete osetiti sutradan.

Takođe treba da izbegavate mehuriće, jer karbonizacija ubrzava apsorpciju alkohola, pa je pametno da se klonite šampanjca i kombinacija alkohola sa tonikom.

Uzmite neke suplemente

Suplementi ne mogu izlečiti mamurluk, ali mogu pomoći protiv mamurluka, popunjavanjme vaših esencijalnih zaliha, tako da se smanji verovatnoća da se posle konuzumiranja alkohola osećate bolesno.

Idealni suplementi su vitamin C, koji je odličan antioksidant i podržava imunitet, magnezijum, koji je vrsta elektrolita, lako se može iscrpeti posle noć opijanja, a igra glavnu ulogu u hidrataciji i vitamini grupe B – istraživanja pokazuju da je visok unos vitamina B3 i cinka pokazao odlično dejstvo protiv mamurluka, zbog svojstva održavanja energija i funkcija mozga i nervnog sistema. Takođe je korisno uzeti probiotik, koji podržava varenje i imunitet i može smanjiti nadimanje, dijareju ili zatvor, kao moguće simptome mamurluka.

Naučite da pametno pijete, praktikujući taktike protiv mamurluka – i poznajući svoje granice. Tako ćete biti u poziciji da sa potpunim autoritetom dajete komentare tipa „što piješ kad ne znaš da piješ“.

Pročitajte i ovo: Popili ste čašu “preko”? Evo kako alkohol utiče na kvalitet vašeg sna

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments