Kada vas obuzme bes, to osećate u celom telu – to je snažna i eksplozivna emocija koja od vas zahteva određenu akciju (da nešto šutnete, udarite, vičete) i to samo govori da je upravljanje besom neophodno. Zamislite bes kao udar groma – kad nije sproveden u zemlju može naneti nasumičnu i ogromnu štetu. U besu možete reći nešto što ne mislite stvarno, zato što u tom trenutku želite nekoga da povredite i zastrašite, i možete učiniti nešto zbog čega ćete se kajati. Generalno, ljutnja nikada nije adekvatan odgovor, a kada se pojavi, obično krije nešto dublje.

Mnogi se slažu da se ispod ljutnje nalazi povređenst – ljutimo se kada se osećamo omalovaženo ili izdano. A to ne možete izbeći – sigurno ćete u svojim odnosima i interakcijama sa ljudima (naročito bliskim) doživeti izdaju i nepoštovanje. Kada se zbog toga razbesnite, pokazujete nemoć i povređenost, dok kontrola osećanja – upravljanje besom – pokazuje da imate moć da vladate sobom.

Upravljanje besom – nezdravi i zdravi načini ispoljavanja

Bes možemo izraziti na prihvatljive, zdrave načine, kao i na nezdrave i neprihvatljve. Osećanja ne treba da se potiskuju, ali to ne znači da treba da ih „prosipamo“ okolo, bez ikakve kontrole. Postoje zdravi i pravi načini da se svaka emocija doživi, kanališe i transformiše. Agresivnost, uključujući i pasivnu agrsiju, nije zdrava, kao ni potiskivanje besa. Ovi mehanizmi suočavanja obično dovode do pogrešne komunikacije i ispada koji vrlo često povređuju one do kojih vam je stalo.

Zdravo izražavanje besa uključuje istraživanje svoje frustracije, bez okrivljivanja drugog ili upotrebe agresivnih taktika; bavljenje osetljivim temama, bez insistiranja da ste u pravu; slušanje tuđeg mišljenja uz pokušaj da razumete, umesto da se ljutite; prihvatanje svoje uloge i svoje odgovornosti za greške u određenom slučaju…

Odakle dolazi bes

Problemi sa besom nastaju duboko ispod površine – okidač može biti nešto sa strane, što vas u trenutku iznervira, sitnica koja je samo pokrenula bes koji dolazi sa dubljeg i mračnijeg mesta. Bes može doći iz osećanja da niste poštovani i da vas neko potcenjuje, kao i iz nedostatka samopouzdanja i samopoštovanja, a može biti i posledica mnogo malih stvari kojima se niste pozabavili i one su se gomilale i stvorile pritisak koji izaziva erupciju. Takođe, bes može biti posledica poremećaja mentalnog zdravlja, kao što je depresija ili bipolarni poremećaj.

Bes je dozvoljen i legitiman – u redu je biti frustriran i ljut. Ali, upravljanje besom je neophodno, da ne biste postali sasvim iracionalni i naneli štetu sebi i drugima.

Upravljanje besom – zdravi nacini da uspostavite kontrolu 3 Upravljanje besom – zdravi načini da uspostavite kontrolu

Pročitajte i ovo: Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Upravljanje besom – strategije kanalisanja

Kada osetite da vas obuzima bes, pokušajte da se smirite. Razne stvari, aktivnosti, misli reči, rituali, deluju smirujuće na različite ljude. Generalno, disanje se preporučuje za upravljanje besom, kao i panikom i svim snažnim i preplavljujućim osećanjima. Duboko udahnite brojeći do četiri, zadržite vazduh brojeći do četiri i izdahnite brojeći do četiri. Ponovite seriju disanja i brojanja nekoliko puta – pet ili deset puta bi trebalo da pomogne u uspostavljanju kontrole.

Ova vrsta disanja aktivira vagus nerv, koji signalizira vašem telu da se opusti i može da umiri aktivaciju besa, pomažući vam da priđete problemu sa kojim se suočavate sa logičnije tačke gledišta.

Kada se smirite, izrazite svoju zabrinutost drugoj osobi. Dok praskate i vičete, samo prosipate toksičnu energiju svuda oko sebe i nikada nećete dobiti odgovor koji vam je potreban. U većini situacija postoji nekoliko načina da se stvari posmatraju, a vaš je samo jedna opcija od nekoliko. Da biste mogli da sagledate druge opcije, potrebno je da se smirite, a kad vam to uspe da se smirite, upravljanje besom omogućava nastavak komunikacije. Zapišite kako ste se osećali i preuzmite odgovornost za bilo koju vrstu uloge koju ste odigrali i izbegavajte da krivite druge. Izrazite zatim drugoj osobi svoju zabrinutost, tako što ćete joj predstaviti svoje ideje i misli – bez optuživanja i bez nametanja.

Izbacite stres iz tela vežbanjem – kada se ne pokrećemo dovoljno, stres se može akumulirati i podstaći lako podleganje brojnim okidačima. Možete se pitati zašto ste toliko razdražljivi i sve vas ljuti, a čim se zapitate, vi tražite uzrok i upravljanje besom počinje. Izbacite lošu energiju iz sebe nekim napornim vežbanjem ili fizičkim radom – okopavanje bašte, čupanje korova, cepanje drva jednako je delotvorno kao i udaranje vreće za boks, ili trčanje.

Promenite perspektivu humorom – iako ste možda ljuti i nije vam do šale, upravljanje besom najbolje postižete kada sebe i svoju situaciju pogledate sa komične strane (kad ne shvatate sebe tako smrtno ozbiljno). Uvek je bolje da odlučite da se nasmejete sebi, nego da odlučite da sebe shvatite jako ozbiljno i da počnete da dramite i pravite ispade.

Kada ste besni, prosto nemojte činiti ništa.  Posmatrajte svoj bes, osećajte ga i ne stupajte ni u kakve akcije i ne donosite nikakve odluke. Uzmite tajm-aut za bes i ako se osećate veoma zagrejano, povucite se. Idite i udarajte u tu vreću za boks, ili uradite nekoliko sklekova, ili radite bilo šta što vam skreće pažnju. Ponekad je dovoljno da napravite malu pauzu, da biste stekli perspektivu i otpustili sve ideje koje izazivaju ego. A zatim se možete suočiti sa situacijom smireno i jasnijih misli.

Ako vam je potrebna pomoć terapeuta za upravljanje besom, ne oklevajte da je potražite. Upravljanje besom može biti teško, naročito ako se već duže vreme borite i pokušavate sami. Stručna osoba vam može pomoći da otkriijete osnovne probleme iz kojih dolazi bes i da razvijete strategije za kanalisanje i otpuštanje besa.

Pročitajte i ovo: Kako da prevaziđete otpor prema suočavanju sa neprijatnim osećanjima

Naslovna fotografija: unsplash.com

Đorđe Đoković

Comments