Meditacija otvara vrata unutrašnjim uvidima

Kada pratite instrukcije vođene meditacije, to zahteva pažnju i vizualizaciju – slušate otkucaje svog srca, vidite srce kao cvet, udišete kroz stopala, izdišete kroz vrh lobanje, zamišljate svaki udah kao belu svetlost, svaki izdah kao dim koji izlazi i nestaje. Na ovaj način se olabavljuju i oslobađaju energetske blokade, što može da pokrene osećanja i uvide – iznenada možete nešto osetiti i povezati sa nečim što ste doživeli i otkrili uzrok nekog stanja koje vam se ponavlja i koje niste mogli da promenite i preusmerite. 

scott broome cuOHHP5tx5g unsplash scaled e1638355796651 Zašto treba da uvrstite meditaciju u svoju rutinu vežbanja

Uspešni sportisti praktikuju meditaciju 

Verovatno praktikuju i razne druge duhovne discipline, ali meditacija je najšire usvojen oblik mentalnog osnaživanja, koji koriste svi uspešni sportisti. Oni to rade zato što su svesni čemu im služi i koliko im koristi u postizanju vrhunskih performansa. Osim što se fokusiraju na trening snage i kondicije, oni treniraju i svoju mentalnu stabilnost, kontrolišući telesne napore vežbama disanja, vizualizacije i afirmacije. 

Možda nemate ambiciju da postižete maksimalne sportske rezultate, ali u svakodnevnom životu sigurno ćete osetiti dobrobiti usklađenog telesnog vežbanja i meditacije – sve što može da se primeni na terenu, u sportskom nadmetanju, može se primeniti i u svim kompetitivnim situacijama, u svim momentima pritiska i stresa, kojima obiluje svakodnevni život, privatni kao i poslovni. Osim toga, svest o sopstvenoj smirenosti i kontroli, podstiče onu vrstu samopouzdanja iz kog u svim svojim interakcijama nastupate opušteno i otvoreno, a ne agresivno i beskompromisno, što povećava vaše šanse za dobru komunikaciju u svim važnim odnosima. 

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević 

Comments