Spavanje sa otvorenim očima

Ian Oswald, psihijatar sa univerziteta u Edinburghu, koji se bavio istraživanjem spavanja,  nastojao je da otkrije može li osoba da zaspi i onda kada su okolnosti krajnje neprijatne.

1960. godine Oswald je zalepio kapke volonterima, tako da nisu mogli da zatvore kapke i uperio im u oči na razdaljini od 50 centimetara svetlo koje treperi. Takođe im je davao i elektro šokove i puštao glasnu muziku (prilično kao u filmu „Paklena pomorandža“). Međutim, svi ispitanici su na kraju ipak zaspali, a neki čak i u roku od samo 12 minuta. Njegov zaključak je bio da im je redovni i ponavljajući ritam omogućio da zadremaju.

Zaključak istraživanja: Možemo da zaspimo i sa otvorenim očima, dok nas šokiraju strujom i pale i gase svetlo upereno u naše otvorene oči.

Vraćanje mrtvih u život

Večna ljudska tema i tema mnogih romana i filmova horor i SF žanra, koja golica ljudski um, navela je Roberta E. Cornisha, čudo od deteta sa kalifornijskog univerziteta, koji je na Berkliju diplomirao sa 18 godina, a doktorirao sa 22, da napravi eksperiment.

1930. godine pokušao je da oživi nekoliko mrtvih životinja tako što ih je stavljao na klackalicu  kako bi se njihova krv kretala, a zatim im je ubrizgavao adrenalin i antikoagulanse. Nekoliko životinja je u tom momentu čak i oživelo, ali su bile slepe i sa jakim oštećenjima na mozgu. To „oživljavanje“ trajalo je samo par trenutaka, nakon čega su životinje opet proglašene klinički mrtvim. Robert E. Cornish nikada više nije ponovio taj eksperiment.

Zaključak istraživanja: Ipak ne možemo mrtve da vratimo u život.

geometry 1023846 1920 Najbizarnija naučna istraživanja

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramu, Facebooku, Twitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Brankica Milošević

Editors choice