Neuronauka vam u javnom nastupu može pomoći na vrlo praktičan način – bolja prezentacija je stvar veštine da angažujete i zadržite pažnju publike i ovo su neki načini da to učinite uz objašnjenja zašto su ti načini delotvorni.

5 veština za bolju prezentaciju

Važnost govora tela

Mi gestikuliramo nesvesno, pravimo pokret pre nego što razmislimo. A naši gestovi saopštavaju šta naš nesvesni um zaista želi da uradimo. Dakle, ispravan redosled gesta i govora jeste da prvo gestikuliramo, a zatim govorimo. Ako želite da pošaljete određenu poruku i nastojite da razmišljate o svom govoru tela, to će usporiti vaše gestove i imaće efekat zakasnele sinhronizacije – verovatno ćete praviti gest povezan sa nekom idejom ili rečju, nakon što ih izgovorite, a to izgleda lažno. Publika to ne shvata svesno, ali nesvesno će loše reagovati na neiskrenost i verovatno će nisko oceniti vašu autentičnost, angažovanje, uverljivost. Zato gestikulirajte spontano, bolje je da se vide trema i nesigurnost (tokom izlaganja one popuste i nestanu), nego da delujete kao da govorite napamet i izvodite izveštačenu koreografiju.

Bolja prezentacija uz emocije   

Mozak u osnovi pamti sve, ali onda počne da odbacuje blede utiske i jasno pamti samo uspomene vezane za jake emocije (kojih se često priseća). Ako želite da vaša publika nešto zapamti, morate tome dodati snažnu emociju. Činjenice neće pomoći, jer su i vama potrebne emocije. Bolja prezentacija protkana je  snažnom (ličnom) pričom, koja dotiče srca onih koji vas slušaju i gledaju – i to je povezano sa iskrenošću i autentičnošću nastupa. Ispričajte ljudima nešto što će ih nasmejati, raznežiti, rastužiti, zaprepastiti (ili sve to zajedno) i što će im dati temu za razmišljanje, pa će vas se sećati i dugo posle prezentacije (i verovatno će uvek moći da se sete).

Bolja prezentacija uz pomoc neuronauke 3 Bolja prezentacija uz pomoć neuronauke

Sako, kravata i pantalone: Dan John Ušće , Košulja: Konstantin Beo, Maramica: Kigili Ušće, Lokacija: Pura Vida

Pročitajte i ovo: Kako održati poslovni sastanak – 10 najboljih saveta

Kreirajte doživljaj

Bolja prezentacija je ona kreativna, koju publika pamti po doživljaju. Priđite svojim slušaocima sa više strana – ispirčajte priču ili šalu, navedite ih da postavljaju pitanja, krenite kroz publiku, ostvarite interakciju, nosite sa sobom lopticu, koju ćete bez upozorenja dobacivati, a kada je neko uhvati, neka ponovi ili prepriča ono o čemu ste govorili rekli. Svi će upamtiti ovakve momente, zajedno sa delovima vaše prezentacije. Upotrebite bilo šta efektno, što će vam obezbediti različit pristup i vašu publiku angažovati na više načina. Slajdovi koje ste pripremili, pomažu vama da pratite nit, ali nemojte čitati sa njih i oslanjati se na njih – slajdovi ne pomažu da publika nešto zapazi i zapamti.

Pomozite publici da odredi prioritete

Dajte prisutnima hijerarhiju važnosti – olakšajte njihovim mozgovima, koji primaju sve informacije.  Ali po automatizmu pamćenja, sve što nije bilo posebno obojeno, oni će vrlo brzo zaboraviti. Zato odredite prioritete i skrenite im pažnju na ono što je najvažnije. Ideja je da pomognete svim tim umovima u publici koji pokušavaju da zapamte sve, tako što ćete im reći „evo nekih stvari koje možete zaboraviti“.

Bolja prezentacija – efektan završetak

Publika ima tendenciju da pamti poslednju stvar koju čuje, pa se uverite da imate snažno zatvaranje, upečatljiv i efektan završetak prezentacije. Ali setite se prvog saveta o govoru tela – ako naterate publiku da zapleše i izađe iz sale, dok peva pesmicu o vašoj poruci, može biti najslavnija ideja koju ste pokušali da izvedete, a publika će to zapamtiti, čak i ako bude malo nespretno i smešno. Vi niste šoumen, ali kada držite prezentaciju i želite da ostavite utisak, kao da jeste. Bolja prezentacija je performans, koji pokušavate da izvedete na originalan i upečatljiv način.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoju ubedljivost

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments