Uloga lidera dolazi sa velikim izazovima i odgovornošću, uključujući rešavanje problema na radnom mestu i postavljanje dobrog primera. Osim što imaju očekivanja od vas kao vođe, drugi vas posmatraju i procenjuju i upravljanje može biti zastrašujuće i veoma stresno. Prepoznajte najčešće greške u rukovođenju i ispravite ih, kako biste bili vođa za primer.

Nedostatak skromnosti (arogancija)

Rukovodeća pozicija može biti veoma ispunjavajuća – za vaš ego. Ali, važno je da znate (i vi i vaši zaposleni) da niste iznad svojih nedostataka. Lideri ne smeju da se plaše da prepoznaju svoje promašaje – svi imaju padove i vaš položaj vas ne čini imunim na greške. Način na koji se suočavate sa greškama, kako ih ispravljate i učite iz njih, osnažuje vas i čini vas vođom koji zaslužuje poštovanje.

Izbegavanje sukoba

Jedno od najtežih prilagođavanja koje vođa mora da izvede, jeste da nauči kako da se nosi sa nesuglasicama, napetostima i problemima. Želite da budete fer i uravnoteženi, ali izbegavanje konfrontacije po svaku cenu nije način. Diplomatija je često korisna, ali ako izbegavanje može da preraste u ignorisanje i ostavljanje nerešenih situacija, koje zatim eskaliraju. Najbolje je rešavati probleme čim se pojave, dok je situacija „sveža“ na adekvatan način. Taj način ne mora svima da se dopadne, ali važno je da bude pravičan.

Pročitajte i ovo: Da li posedujete osobine lidera?

Među najčešće greške u liderstvu spada i previše prijateljsko raspoloženje

Mnogi lideri greše pokušavajući da se sprijatelje sa svojim podređenima, da bi delovali dopadljivo i pristupačno. Iako je važno da budete iskreni sa svojim osobljem, svako na liderskoj poziciji mora razumeti važnost postavljanja jasnih granica. Ako dozvoljavate da ta granica bude labava i da je zaposleni prelaze, rizikujete da oni to iskoriste. Lideri ponekad moraju donositi nepristrasne i teške odluke, a ako ste suviše prijateljski raspoloženi, teže je zauzeti potreban stav. Postavite granice i održavajte ih. Poštovanje je ono što vam je potrebnije od vaših zaposlenih, nego prijateljstvo, a dobar vođa ima emocionalnu inteligenciju koja mu omogućava da uspešno postavi granicu između druželjubivosti i asertivnosti.

Najcesce greske u rukovodenju i kako da ih ispravite 2 Najčešće greške u rukovođenju i kako da ih ispravite

Sako: Sartoria Barbolini Beo, Bluza: Dan John Ušće, Sat: BPM (Bulova) Ušće, Naočare: Optiplaza (Tom Ford) Ušće, Lokacija: Hyatt Regency

Nedostatak povratnih informacija

Otvorena komunikacija je ključni element za rast, učinak i zadržavanje zaposlenih. Pojedini lideri koriste pristup zadržavanja povratnih informacija, koje daju samo u toku zakazanih pregleda učinka. To može biti problem za vaše zaposlene i organizaciju u celini, a loš učinak zapravo može biti rezultat pogrešno shvaćenih očekivanja. Ako zaposleni nije svestan da nešto radi pogrešno, neće znati da to treba da popravi. Nasuprot tome, ako zaposleni nešto radi zaista kvalitetno i uspešno, a ne dobija priznanje, može se osećati potcenjeno, ili može biti nesvestan svojih prednosti. Stvorite okruženje koje podstiče povratne informacije i budite precizni sa rokovima i očekivanim rezultatima. Pružajte česte povratne informacije u oba smera – ukažite na greške i pohvalite uspehe.

Preuzimanje nepotrebnog posla

Ovo možda ne spada među najčešće greške rukovodilaca, ali dešava se u situaciji kada je lider unapređen sa položaja na kome je u potpunosti upoznao proces rada i zahteve posla i kada se nađe na novoj poziciji, oslanja se najviše na svoje znanje i sposobnosti, po principu „ako hoćeš da nešto bude urađeno kako treba, uradi to sam“. To može biti opasno, ako upravljate timom, jer ako dovršavate ili prilagođavate nečiji rad, umesto da delegirate, ne samo što vama stvara više posla, već ometa tim da dostigne svoj pun potencijal. Kao lider, treba da podstaknete svoj tim da ode dalje od zadovoljavajućeg – da ponudite izazov za tim da svaki put prevazilazi sebe i da radite zajedno sa timom kako biste olakšali proces.

Pročitajte i ovo: Da li vas perfekcionizam sprečava da napredujete u biznisu?

Nemate vere u svoje sposobnosti

U najčešće greške početnika spada nedostatak samouverenosti, što je razumljivo kada ste novi i prvi put se oprobavate u ulozi rukovodioca, ali vaša nesigurnost utiče na zaposlene i oni gube poverenje. Važno je slušati druge, i zaposlene i klijente, ali ponekad morate preuzeti rizik i poslušati sopstveni instinkt. Pratite svoj kompas, pa ćete steći iskustvo koje će pojačati vaše samopouzdanje.

Nepoverenje prema savremenim tehnologijama

Najčešće greške koje prave „stari“ rukovodioci jesu one koje se odnose na usvajanje novih tehnologija. Ali, u poslovnom svetu je prilagođavanje tehnološkom razvoju neophodno i kao lider morate prihvatiti i implementirati sva tehnološka poboljšanja i promene, jer morate ostati u toku. Organizujte obuke koje ćete i sami pohađati, budite proaktivni i ublažićete stres prelaska na nove načine i korišćenje nove tehnologije i sebi i zaposlenima.

Nedostatak vizije

Bez vizije, kompanija će imati teškoće da napreduje. Vaša je odgovornost, kao vođe, da postavite očekivanja i ciljeve za svoju organizaciju, pored toga što svakog člana smatrate odgovornim za njihovo dostizanje. Nedostatak vizije uključuje najčešće greške u planiranju resursa, netačnim pokazateljima uspeha, nedostatkom podrške svim delovima organizacije. Liderstvo mora da zastupa viziju koja usklađuje sve elemente poslovanja i organizacije, omogućavajući svima da efikasno rade na zajedničkim ciljevima. Ako želite da privučete i zadržite talenat, morate stvoriti kulturu sa jasnom vizijom.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments