Uvek postoji granica između uživanja i preterivanja, pa iako se alkohol ne može smatrati zdravim, vaše omiljeno piće može biti deo zdravog načina života, ukoliko ste umereni. Skoro svako ponekad voli da popije čašu vina, flašu piva ili koktel, a skoro sva društvena okupljanja uključuju konzumiranje alkohola. Umereno konzumiranje podrazumeva dve čaše pića dnevno za muškarce i jednu za žene – ali veliki broj ljudi najmanje jednom mesečno pije više od toga.

Dugotrajno konuzumiranje previše alkohola dovodi do teških zdravstvenih posledica, od visokog pritiska, preko stomačnih problema do bolesti srca i jetre. Takođe, slabi imuni sistem i povećava rizik od pojedinih oblika karcinoma.

Mnogi aspekti konzumiranja alkohola mogu uticati na vaše zdravlje – količina, učestalost, kao i izbor pića. Zdrav pristup konzumiranju alkohola, deo je zdravog pristupa životu, a to znači biranje pića sa nižim sadržajem šećera i kalorija i smanjivanje količine i učestalosti. Dva pića dnevno su gornja granica i najbolje je da držati se ispod nje – osim toga, podnošenje pića je individualno i neko slabo podnosi i najmanju količinu alkohola, dok neko drugi može popiti više od svih oko sebe, dok ne osete da alkohol deluje na njih.

Treba da razumete kako alkohol deluje na vaš organizam – ako piće sadrži više alkohola, jetra mora napornije da radi. Takođe, što je piće jednostavnije, lakše „prolazi“ kroz organizam. Evo šta treba da znate o ispijanju različitih vrsta pića:

Alkohol, kalorije i šećer

Pivo

Konzerva piva (oko 300 ml) može da sadrži između 100 i 270 kalorija – veći postotak alkohola znači više kalorija, a ako pijete točeno pivo, ove brojke nisu naznačene, pa ih možete sami proceniti, u odnosu na veličinu krigle.

Votka, tekila i druga žestoka pića

Žestoka pića kao što je tekila, votka, rum i džin, ne sadrže ugljene hidrate, tako da vam neće podići nivo šećera u krvi, ako ih pijete čiste. Većina destilovanog alkohola sadrži stotinak kalorija po čašici (zepremine 0.5).

Hard seltzer

Većina tvrdih seltzera sadrži manji procenat alkohola (od 4 do 6%), ali zbog dodatka voćnih aroma, mogu sadržati dodatni šećer. Seltzeri su u suštini gazirana voda, alkohol i voćni ukus, a neki brendovi sadrže manje kalorija od drugih.

Vino

Većina vina sadrži do 150 kalorija po čaši od oko 2dl, ali sadržaj šećera varira. Čaša crvenog stonog vina sadrži oko 0,9 grama šećera, a neka bolje vina, poput šardonea, mogu da sadrže 1,4 grama šećera, dok superslatka desertna vina mogu imati i 7 grama.

Kokteli

Teško je odrediti broj kalorija i količinu šećera u koktelu, jer zavisi od sastojaka – jednostavni kokteli kao što je vodka sa seltzerom i limetom, predstavlja niskokaloričnu opciju, sa malo šećera. Ali, slatki kokteli sa likerima, ili kremasta pića, mogu da sadrže i do 500 kalorija.

Pročitajte i ovo: Popili ste čašu “preko”? Evo kako alkohol utiče na kvalitet vašeg sna

Uz alkohol obavezno pijte vodu

Alkohol je dehidrator, zato je ključno da pijete puno vode, odnosno, da pijete vodu, dok uživate u svom pivu ili koktelu. Lekari preporučuju odnos jedan na jedan, a to znači čaša vode uz svako alkoholno piće. Takođe, ne bi trebalo da pijete praznog stomaka, jer alkohol može iritirati želudac, izazvati kiselinu i doprineti gastritisu, pa je dobro da jedete, pre nego što nešto popijete, ili da alkohol konzumirate uz jelo.

Kako previše pića utiče na telo

Ako se retko dešava da popijete malo više, to vam neće preterano škoditi, ali ako često preterujete, u dugom vremenskom periodu, čak i niskokalorična pića, sa malim procentom alkohola, mogu ugroziti vaše zdravlje. Alkohol najviše utiče na centralni nervni sistem, usporava procese u moždanoj kori, što dovodi do lošeg rasuđivanja. Dugotrajno konzumiranje većih količina alkohola dovodi do oštećenja prednjih režnjeva mozga, što utiče na rasuđivanje i impulse, odnosno, kontrolu i upravljanje svojim osećanjima i ponašanjem.

Prekomeran unos alkohola može izazvati nedostatak tiamina (vitamina B1 neophodnog za metabolizam ugljenih hidrata), što može dovesti do razvijanja Vernike-Korsakovog sindroma, a ovo stanje slično demenciji, praćeno je teškim poremećajem pamćenja, mentalnom konfuzijom i gubitkom koordinacije. Pored poremećaja centralnog nervnog sistema, preterivanje sa alkoholom može izazvati ili povećati rizik od srčanih oboljenja, bolesti jetre i pankreasa i drugih zdravstvenih poremećaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noc W Noc (@nocwnocradom)

Znaci preteranog konzumiranja alkohola

Prekomerno svakodnevno pijenje ukazuje na problem – ako ne možete da se zaustavite na samo jednom piću, to je znak upozorenja. Ako vas konzumiranje alkohola ometa u bilo kom životnom aspektu, to je problem, koji se ne sme zanemariti.

Procenite svoju sposobnost upravljanja svojim životom u odnosu na piće, iskreno odgovarajući na pitanja za procenu upotrebe supstanci, koja su sastavili stručnjaci za mentalno zdravlje:

Da li pijete više nego što mislite da treba?

Želite li da prestanete, a ne možete?

Da li piće postaje glavno u vašem životu?

Da li alkohol ometa vaše svakodnevne aktinosti?

Da li alkohol ometa vaše veze?

Da li pijete više nego ranije?

Broj potvrdnih odgovora određuje stepen u kome je konzumiranje alkohola problematično, od blagog, do ozbiljnog poremećaja upotrebe alkohola. To ne znači da blagi poremećaj možete zanemariti, već vam ukazuje da treba da smanjite konzumiranje alkohola, a najbolje ćete sebe izazvati i isprobati određivanjem perioda u kome ćete potpuno prestati da pijete.

Pročitajte i ovo: Društveni fenomen – alkohol te čini privlačnim (?!)

Naslovna fotografija: instagram.com/lacucina.ristobistrot

Đorđe Đoković

Comments