Penicilin

Zahvaljujući seriji zapažanja, istraživanja i slučajnosti u radu mikrobiologa Aleksandra Fleminga, otkriven je penicilin, prvi antibiotik. Fleming je radio u bolnicama u periodu Prvog svetskog rata i uočio je da mnogo više ranjenika umire od infekcije, nego od povreda i da su antiseptička sredstva škodljiva u nekim slučajevima. Godine 1921, radeći prehlađen u laboratoriji, slučajno je kinuo u petrijevu šolju, a onda je bio zainteresovan kakva će se tu kultura razviti i tako je otkrio enzim lizizim, koji je delovao na ograničenu grupu bakterija. U nastavku niza slučajnosti, Fleming je uočio da se u jednoj petrijevoj šolji razvila plesan, a da su bakterije u zoni gljivica bile uništene. Misleći da je otkrio još jedan enzim, naučnik se bacio na istraživanja sa drugim bakterijama – stafilokokama, bacilima diferije i antraksa, na kojima je efekat plesni bio uspešan. Fleming nije uspeo da izdvoji aktivnu supstancu, ali je ukazao na klinički potencijal penicilina. Njegov rad su nastavila dvojica naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, Hauard Flori i Ernest Boiris Čejn. Oni su 1939. godine izdvojili lek u čistom obliku, milion puta aktivniji od Flemingove prvobitne supstance. Eksperimenti za potvrdu leka izvedeni su naredne godine, a dve godine kasnije, lek je uspešno testiran na čoveku. Posle toga je usledila masovna proizvodnja penicilina, najpre za vojne, a zatim i za civilne potrebe, a 1945. godine ova dvojica naučnika su sa Flemingom podelila Nobelovu nagradu za doprinos medicini.

penicilin 1 Da li si znao: Najslavniji slučajni pronalasci

Mikrotalasna peć

Mikrotalasna peć je otkrivena tako što je naučnik Persi Spenser 1945. radeći na unapređenju radarskih uređaja, ispitivao magnetor, uređaj koji emituje mikrotalasne zrake. Primetio je da mu se čokoladica u džepu istopila dok je isprobavao uređaj i to je probudio njegovu radoznalost. Eksperimentišući dalje sa magnetorom, stavio je pored njega kokice – a one su se iskokale. Zatim je pokušao sa jajetom – i ono je eksplodiralo. Tako je došao do zaključka da mikrotalasno zračenje može da posluži za spremanje hrane. Prve mikrotalasne pećnice našle su se na tržištu 1947. godine, bile su ogromne i veoma skupe. Do danas, postale su mnogo praktičnije i pristupačnije, a u Americi preko 95% domaćinstava koristi mikrotalasne peći.

Vijagra

Spas za samopouzdanje i za bliske odnose, pronađen je slučajno, dok su naučnici farmaceutske kompanije “Fajzer” devedesetih godina prošlog veka eksperimentisali, tražeći efikasno sredstvo za snižavanje krvnog pritiska. Istraživanja u oblasti smanjenja opasnosti od srčanih oboljenja, najčešćih kod muškaraca, dovela su do usputnog otkrića sredstava koje rešava najveću noćnu moru muškaraca u godinama – nemogućnost održavanja erekcije.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments