Jake Gyllenhaal je karijeru sagradio igrajući ekscentrične likove, ili čak one skroz “normalne” – za koje se ispostavilo da su bili sve, samo ne normalni. Uvek bi iznedrio dušu svakog svog junaka, duboko roneći u njihovu osnovnu motivaciju i koristeći tu čvrstu bazu preko koje bi dalje gradio impresivnu ulogu. Nemoguće je ignorisati nivo talenta koji Jake poseduje, a dosad je prihvatio toliko raznolikih izazova da je lako prevideti pojedine najinteresantnije filmove u kojima je dominirao. Pa, predstavljamo vam listu baš takvih – potcenjenih, ali odličnih ostvarenja Jakea Gyllenhaala, koji su, nažalost, prošli neprimećeni…

October Sky

U njegovoj prvoj većoj ulozi, Jake se priključio Lauri Dern i Chrisu Cooperu, ali se izdvaja i pored ovakvih velikana kinematografije. October Sky govori priču o hrabrom mladom čoveku kog je inspirisao Sputnik da sa svojim prijateljima započne izgradnju raketnog broda. Nakon nekoliko neuspeha, Homer (Gyllenhaal) mora da se suprotstavi svom strahu od neuspeha. Film je savršeni početak za Jakea jer u njemu ima šansu da upotrebi svoje ekspresivno lice, usput pokazujući ozbiljne sposobnosti, dok su mu odlične kolege dodatno pomogle usmerivši ga kao još većim projektima.

The Day After Tomorrow

Ovo nije prvi film o katastrofi, a nije ni najbolji, ali prikazuje zanimljiv ugao iz kog nas majka priroda može iznenaditi s vremenom koje može uništiti velike delove sveta. Uz tragediju tolikih razmera, The Day After Tomorrow donosi i kratke trenutke junaka zbog kojih ceo film jakom silom udara na emociju gledalaca. Duša ostvarenja leži baš u Gyllenhaalovoj izvedbi.

Zodiac

Zodiac je jedan od onih filmova koji su se pojavili malo pre svog vremena kad je u pitanju poštovanje. Da je premijerno prikazan tri, četiri godine kasnije (2010. ili 2011), sigurno je da bi doživeo svojevrsni finansijski uspeh. Ipak, Jake je odličan u ulozi Roberta Graysmitha, znajući tačno kako da iznese ono najbolje iz svojih kolega. Tu inteligenciju i sposobnost koristi da Zodiaca pretvori u kultni klasik – što mu je i uspelo.

Comments