Čišćenje čakri može biti ključ za ravnotežu duha i tela. Možda ste čuli o čakrama i primetili da ljudi sve više teže drevnim ritualima i alternativnim terapijama u nastojanju da poboljšaju svoje fizičko i mentalno zdravlje i skeptični ste ili radoznali. Evo nekih osnovnih informacija:

Šta su čakre

Čakre su deo energetskog sistema u telu, a sedam glavnih čakri, energetskih centara povezano je sa radom organa i žlezda sa unutrašnjim lučenjem u vašem organizmu. Čišćenje čakri, poznato i kao balansiranje čakri, praksa je koja uklanja negativnu energiju i emocionalne blokade, vraćajući balans prirodnom kruženju energije u telu. Ovaj ritual koristan je za ublažavanje različitih problema – od glavobolja i bolnih sinusa, preko emocionalne neravnoteže i strahova, čakre regulišu kruženje energije u emocionalnom, mentalnom i telesnom polju, uspostavljajući sklad i ravnotežu.

U telu postoji sedam glavnih čakri – prva je korenska (Muladhara) i nalazi se u dnu kičme. Kada je ova čakra otvorena i skladno kruži, osećate se stabilno i sposobniji ste da se nosite sa izazovima. Vežbe ukorenjivanja i uzemljenja (kao što je „disanje kroz stopala“, hodanje bosim nogama po zemlji, travi, kamenju), tiču se pokretanja i jačanja energije prve čakre.

Druga čakra je sakralna (Svadhistana) i ona se načali u donjem stomaku, nekoliko centimetara ispod pupka. Smatra se da ona barata seksualnom energijom, koja je povezana sa životnim zadovoljstvom, kreativnošću i osećanju emocionalne povezanosti sa sobom i drugima. Kada je blokirana, možete osećati strah od promene, emocionalnu neuravnoteženost, nedostatak kontrole, seksualnu disfunkciju. Čišćenje čakri pomaže da se ovi problemi prevaziđu.

Manipura je treća čakra solarnog pleksusa (imeđu pupka i grudnog koša) i tiče se vašeg statusa, osećanja sebe i svog položaja u svetu. Kada dobro funkcioniše, osećate se samouvereno i imate snažno samopoštovanje.

Četvrta čakra je Anahata, srčana čakra koja se nalazi na sredini grudi i njen pravilan rad omogućava da iskusite ljubav i saosećanje.

Grlena, peta čakra (Višuda) nalazi se u grlu, povezana je sa radom štitne žlezde i tiče se komunikacije – ako je blokirana, možete imati problema da govorite istinu ili izrazite svoje mišljenje zbog straha od osude, odbijanja, kazne… Ovo se fizički može manifestovati kao napetost u vratu, bol u grlu i tenzijska glavobolja.

Čakra trećeg oka je šesta (Ajna, ili Ađna) nalazi se na sredini čela i omogućava kontakt sa svojim instinktima, osećajem, intuicijom. Ako je zatvorena, možete previše intelektualizovati stvari, osuđivati i imati nedostatak mašte.

Sedma, krunska čakra (Sahasrara) nalazi se na vrhu glave i povezuje vas sa duhovnim svetom i osećanjem svrhe u životu. Kada je blokirana, možete se osećati izlovano, bez pravca, fokusa i svrhe.

Sta je ciscenje cakri i zasto bi to mozda bilo dobro za vas Šta je čišćenje čakri i zašto bi to bilo dobro za vas

Pročitajte i ovo: Kada imate problem sa motivacijom – fali vam uzemljenje

Čemu služi čišćenje čakri

Svaka čakra povezana je sa različitim osećanjima i raspoloženjima, različitim aspektima života i zdravstvenim stanjem u oblastima u kojima se nalaze. Ako, na primer, imate problema sa bubrezima, praktičari znaju da su u pitanju svesni i nesvesni strahovi i čišćenje čakri će biti usredsređeno na otvaranje druge čakre i njeno balansiranje sa ostalim čakrama.

Kada su čakre usklađene, energija pravilno teče i kruži, što može poboljšati fizičko zdravlje, smanjiti stres i podići opšte osećanje energičnosti i vitalnosti, mentalne jasnoće, stabilnosti i smirenosti.

Čišćenje čakri je korisno za svakog, jer poboljšava energetski protok i deo je optimalnog holističkog pristupa rešavanju velikog spektra zdravstvenih smetnji.

Kako izgleda čišćenje čakri

Tehnike se razlikuju među praktičarima, ali to je uvek prijatno i opuštajuće iskustvo, koje ponekad uključuje masažu, terapiju zvukom (či-gong), kristale, disanje i vizuelizaciju.

Praktičari često pale tamjan ili žalfiju, za energetsko čišćenje, koriste masažu ili dodir (polaganje ruku), da bi se podstakla cirkulacija i protok energije u delovima tela gde je energija blokirana. I druge alternativne tehnike, kao što su akupunktura, sujok (suđok, ili sudžok), refleksologija, mantranje i pevanje, koje ne služe prvenstveno za čišćenje čakri, utiču na protok energije kroz meridijane i balansiraju energetske centre (čakre).

Ponekad će vas terapeut sprovesti kroz meditaciju opuštanja, da bi smirio i ispraznio um, ili će dati instrukciju da se fokusirate na određenu čakru, da zamislite kako udišete kroz nju, da „vidite“ energiju određene boje (ponekad će se slike i boje javljati spontano u vašem umu). Praktičar obično drži ili pokreće ruke iznad svake čakre, ili koristi kristale da pojačaju energiju.

Čišćenje čakri je neinvazivno, prijatno i relaksirajuće, a nakon nekoliko tretmana (čiji broj procenjuje praktičar u odnosu na to kakvu energiju ili blokade detektuje, ili u odnosu na težinu smetnji koje osećate) primetićete suptilne promene, kao i značajna poboljšanja.

Čišćenje čakri može pokrenuti emocije i doneti oslobađajuće uvide i pomoći vam da se otisnete dalje, kroz svoju ličnu evoluciju.

Pročitajte i ovo: Praksa meditacije – vodič za muškarce

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments