Vreme je da prevaziđete uverenje da je teretana za muškarce, a joga za žene – makar zato što viđate toliko žena u teretani. U savremenom svetu sve više muškaraca odlučuje da se bavi jogom, vraćajući se drevnoj praksi kojom su se muškarci bavili mnogo pre nove ere. Ako ste radoznali, a oklevate, znajte da su prednosti joge za mentalno i fizičko zdravlje ogromne, a bolja kondicija, veća fleksibilnost i bolji seks su samo pojedine od njih.

Najveće prednosti joge za muškarce

Povećanje mišićne mase i snage

Mišići se ne grade samo u teretani – odnosno, isti efekat izgradnje mišića i oblikovanja tela možete postići i vežbanjem joge. Istraživanja pokazuju da je posebno koristan pozdrav suncu – serija položaja koja se izvodi u neprekidnom toku – i da efikasno menja vežbe potiska i jača ramena. Prednosti joge su što u većini položaja radite sa sopstvenom težinom i ima mnogo vežbi, odnosno, statičnih položaja koji direktno grade snagu. Dodavanje joge u vaš režim vežbanja može upotpuniti vaš program, pomažući vam da povećate svoju sposobnost da duže držite težinu, uz veću kontrolou i da povećate izdržljivost.

Prednosti joge – smanjivanje bola

Joga je terapija pokretom i pomaže u ublažavanju napetosti u mišićima i bolova u leđima – to je prirodni lek protiv bolova. Ako imate bolove u mišićima od treninga, ili patite od hroničnog bola usled nekog zdravstvenog stanja, vežbanje joge će vam pomoći da se opustite i ublažite bol. Prednosti joge kod smanjivanja bolova i povećanja pokretljivosti uočene su kod osoba koje pate od artritisa, fibromialgije, ukočenosti u donjem delu leđa, kao i od migrene.

Poboljšanje atletskih sposobnosti

Istraživanja pokazuju da joga utiče na fino podešavanje spretnosti i bolji osećaj za ravnotežu, što zauzvrat pomaže da se brže krećete. Prednosti joge su i u tome što više angažuje levu stranu mozga i omogućava vam da kotrahujete i istežete više mišićnih grupa odjednom. Kao rezultat toga, telo postaje agilnije i dinamičnije, jer se povećava ukupna svest o telu. Vaše atletske sposobnosti će se poboljšati i smanjićete rizik od povreda.

Prednosti joge na ćelijskom nivou

Joga usporava starenje, nedvosmisleno je utvrdilo istraživanje u okviru oksidativne medicine – ćelijsko starenje usporilo se kod kod učesnika nakon samo 12 nedelja doslednog vežbanja joge i meditacije.

Prednosti joge – bolja kondicija i bolji seks i mnogo vise od toga 3 Prednosti joge – bolja kondicija i bolji seks (i mnogo više od toga)

Pročitajte i ovo: Praksa meditacije – vodič za muškarce

Prednosti joge u seksualnom životu

Indijski istraživači su otkrili da su nakon 12 nedelja joga kampa, muškarci više uživali u seksu sa svojim partnerkama, zahvaljujući poboljšanju različitih aspekata libida – većoj izdržljivosti i boljoj pokretljivosti i sinhronizaciji sa partnerkom. Učesnici su prijavili i snažnije senzacije i ukupno osećanje dubljeg zadovoljstva. Istraživači smatraju da se prednosti joge mogu pokazati i kod onih koji pate od erektilne disfunkcije, bilo da su razlozi psihološki ili fiziološki. Na duže staze, joga utiče i na poboljšanje kvaliteta sperme i veću plodnost.

Bolji fokus i produktivnost

Prednosti joge se takođe pokazuju u povećanju sposobnosti koncentracije i održavanja pažnje, a bolji fokus rezultira većom produktivnošću. Kroz jogu naučite da pronađete unutrašnje jezgro smirenosti i tišine, u koje možete da se „povučete“ i zaštitite od spoljašnjih distrakcija. Joga povećava vaše mentalne kapacitete, omogućavajući vam da se potpuno usredsredite na ono što vam je važno i da sasvim zanemarite sve što bi vas inače ometalo.

Stručnjaci čak predlažu da tokom radnog dana iskoristite kratke pauze da izvedete dva ili tri joga položaja, koji će vam pomoći da se usredsredite i usmerite svoj um tamo gde je potrebno.

Prednosti joge u usmeravanju i održavanju pažnje mogu biti veoma korisne za osobe sa ADHD-om, kao i za svakog ko ima problema sa koncentracijom, rasejanošću i konfuzijom.

Prednosti joge za zdravlje srca

Iako bi kardio vežbe i dalje trebalo da budu deo vaše nedeljne rutine vežbanja, uvođenje joge će dodatno podržati zdravlje vašeg srca i krvnih sudova. Vežbanje joge poboljšava cirkulaciju, reguliše krvni pritisak i pomaže da se ujednače otkucaji srca. Pored toga, joga pomaže u balansiranju šećera u krvi i ako imate dijabetes tipa 2, ili samo pokušavate da držite šećer pod kontrolom, stručnjaci sugerišu da bi određene poze u jogi mogle mnogo da vam koriste.

Jači imunitet

Joga pomaže i u jačanju vašeg imuniteta – praktikanti joge često navode da jedini odolevaju gripu, okruženi ljudima koji kijaju i kašlju. Istraživanja to  potvrđuju – prednosti joge na ćelijskom nivou odnose se i na jačanje imunog sistema.

Mentalne prednosti joge

Vežbanje joge smanjuje stres i anksioznost, koji su povezani sa mnogim mentalnim problemima. Duboko disanje i fokus na levu stranu mozga, oslobađanje endorfina i meditativni aspekti joge jačaju mentalnu snagu potrebnu da upravljate svakodnevnim stresom. Povezivanje disanja sa pokretima pomaže nervnom sistemu da se opusti i unosi osećaj prisustva i ravnoteže u psihu.

Pročitajte i ovo: Vodič kroz jogu za muškarce

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments