Kako uopšte mogu da se upoređuju terapija i pecanje? U interakciji sa terapeutom svašta se dešava i tačno vidite kada napravite određeni proboj. A šta postižete držeći štap i zureći u površinu vode? Ako ste to pomislili – upecali ste se.

Pecanje kao terapija

Nema sumnje da je terapija svakome potrebna – ne morate imati probleme sa mentalnim zdravljem da biste imali koristi od posete terapeutu. Na terapiji učite da rukujete alatima samoregulacije (upravljanja osećanjima) i bolje komunikacije; bolje upoznajete, razumete i prihvatate sebe. Učite da radite kroz ranjivost, da saosećate, izražavate svoje potrebe, da se bolje postavite u odnosima i da na svaki način budete autentičniji i prisutniji u svom životu.

Ali, ako ste ikada uživali u pecanju, sigurno znate na šta smo ciljali u naslovu. Pecanje je svojevrsna meditacija – dubok doživljaj smirenosti, uranjanja u tišinu, boravak u sadašnjosti, sa svojim mislima i senzacijama.

Pecanje se odvija u prirodi, gde ste u neposrednom kontaktu sa vodom i ostalim prirodnim elementima, podrazumeva tišinu i pažnju – ispunjava sve uslove meditativnog okruženja i stanja svesti.

Preventivne i terapeutske prednosti pecanja

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da pecanje ima velike prednosti za mentalno zdravlje muškaraca – deluje istovremeno preventivno i terapeutski. Dugogodišnji ribolovci imaju manji rizik od mentalnih stanja kao što su anksioznost, depresija i suicidne misli.

Istraživanje je sprovedeno kroz onlajn anketu koja je obuhvatila oko 2.000 muškaraca različitog uzrasta. Oni su odgovarali na brojna pitanja o njihovom učešću u rekreativnom ribolovu, nivoima fizičke aktivnosti, mentalnom zdravlju i blagostanju.

pecanje kao terapija 2 Pecanje kao terapija   neverovatni benefiti koje ima po naše zdravlje

Pročitajte i ovo: Detoksikacija muževnosti – zašto svaki muškarac treba ozbiljno da razmisli o terapiji

Rezultati su otkrili da su oni koji redovno praktikuju pecanje imali dvadesetak procenata manje rizika od mentalnih problema, u odnosu na one koji se ređe bave ovim sportom. Aktivni ribolovci prijavili su pozitivan uticaj pecanja na svoje mentalno zdravlje.

Uopšteno govoreći, nalazi sugerišu da bi rekreativno pecanje moglo biti strategija dvostruke metode za promovisanje relaksacije i prevenciju mentalnog zdravlja, kao i za podizanje nivoa fizičke aktivnosti i ublažavanja simptoma kod onih koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem, izjavili su autori.

Pecanje i mentalno zdravlje

Mnogo pre istraživanja, lekari su primetili korelaciju između pecanja i boljeg mentalnog zdravlja i počeli da preporučuju pecanje kao relaksirajući hobi koji ublažava simptome. Nakon uspeha nekoliko pilot programa, lekari u Velikoj Britaniji sada upućuju pacijente u organizacije lokalne zajednice, koje nude podršku u oporavku, zajedno sa osnovnom opremom za pecanje.

Stručnjaci poručuju muškarcima da je boravak u prirodi dobar za telo i dušu i da je pecanje već decenijama poznato kao izuzetno umirujući i ispunjavajući hobi. Smirenost i jedinstvo sa prirodom, kombinovano sa drevnim lovačkim nagonom, predstavlja duševnu kupku za savremene muškarce, koji veći deo života provode u kancelarijama i pod stresom zahteva savremenog načina života.

Kada pecate praktikujete majndfulnes – vaš um je potpuno oslobođen uznemirujućih misli i sve o čemu brinete je da li je struna zategnuta i da li se mamac otkačio. Mnogi pecaroši svoj ulov vraćaju u vodu, a na pecanje idu zato što ih to revitalizuje i ispunjava smirenošću i energijom, a ne zato što im je cilj da nešto ulove.

Psiholozi se slažu da je pecanje za muškarce svojevrstan vid terapije na više nivoa i svesrdno ga preporučuju. Sledeći put kad zabacite udicu na nekom mirnom mestu, setite se da je osoba, koju ste videli dvadesetak metara dalje, možda terapeut koji se bavi sopstvenom terapijom.

Pročitajte i ovo: Sve što vam je potrebno za nezaboravno pecanje

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments