Odeća za spavanje je veoma ličan izbor – neko voli da spava u pidžami, neko u donjem vešu, a neko ne voli ništa između svog tela i mekoće prekrivača. Spavanje bez odeće vam možda nije privlačno ili praktično (svakako ćete morati češće da menjate posteljinu), ali može biti veoma korisno.

Skorašnja istraživanja pokazala su da više od polovine muškaraca (i nešto manje žena) preferira spavanje bez odeće, sugerišući da ova praksa može dovesti do povećanja samopoštovanja, nižeg nivoa stresa, povećanja intimnosti sa partnerom i do brojnih drugih psiholoških i zdravstvenih prednosti.

Ispitanici koji su odabrali spavanje bez odeće, u najvećem procentu izjavili su da je njihov glavni razlog zato što im je tako udobno, ali je polovina ispitanika navela da je to veoma opuštajuće i da tako bolje spavaju.

Bilo da već spavate bez odeće ili razmišljate o tome, evo šta treba da znate o prednostima koje ova navika može doneti vašem kvalitetu sna i opštem blagostanju.

Brže ćete zaspati

Spavanje bez odeće pomoći će vam da brže zaspite – telesna temperatura prirodno opada kada vam se spava i tokom spavanja. Uklanjanjem odeće, spuštate telesnu temperaturu i vaš mozak prima signal da je vreme za spavanje.

Spavanje bez odeće donosi mirniji san

Nakon spavanja bez odeće možete se osećati odmorno, kako odavno niste. Proces hlađenja i spuštanja telesne temperature koji omogućava brže i lakše zaspivanje, takođe utiče i na dublji i mirniji san. Stručnjaci ukazuju na to da odeća može izazvati pregrevanje, koje remeti san i skraćuje REM fazu. Ako vam je noću često vrućina i znojite se, spavanje bez odeće moglo bi da pomogne telu da reguliše temperaturu i omogući vam kvalitetniji san.

Osnažuje partnersku intimnost

Ako oboje spavate goli, to može osnažiti vašu intimnost, ne samo na telesnom, već i na emocionalnom nivou. Kada se tokom spavanja dodirujete i priljubljujete jedno uz drugo, kontakt kože na kožu podstiče oslobađanje oksitocina, hormona koji je povezan sa poverenjem, bliskošću, povezivanjem, empatijom i izgradnjom odnosa. Veća bliskost osnažuje vezu i takođe smanjuje stres, što poboljšava i kvalitet spavanja.

Pročitajte i ovo: Uz ove savete ćete BOLJE spavati

Spavanje bez odeće povećava samopouzdanje

Ako imate problema sa samopouzdanjem u vezi sa svojim telom, spavanje bez odeće moglo bi imati pozitivan efekat na vašu sliku o svom telu i pomoći vam u samoprihvatanju. Kada se osećate ugodnije u svom telu, povećava se i vaše opšte blagostanje i zadovoljstvo životom.

Mogli biste izgubiti suvišnu težinu

Ako pokušavate da skinete nekoliko kilograma viška, spavanje bez odeće vam može pomoći čak i u tome – pod uslovom da ovu strategiju kombinujete sa zdravijim navikama ishrane i vežbanja. Evo kako to funkcioniše – telo koristi dve vrste masnoće – belu, koju skladišti kada unosite višak kalorija i smeđu, koja vam pomaže da sagorite kalorije, stvarajući toplotu. Istraživanja su pokazala da telo porizvodi dvostruko više smeđe masti kod muškaraca koji spavaju na nižoj temperaturi (u hladnoj sobi), a pošto spavanje bez odeće rashlađuje, odnosno pomaže da se telesna temperatura spusti, mogli biste sagorevati 30 procenata više kalorija.

Povećava se broj spermatozoida

Spavanje bez odeće utiče povoljno na plodnost, odnosno, kvalitet sperme, jer obezbeđuje bolju cirkulaciju vazduha u intimnom predelu, održavajući ga suvim i smanjujući šanse za bakterijske infekcije i iritaciju. Stalna toplota u predelu prepona nije dobra za muškarce, jer viša temperatura može uticati na smanjivanje broja spermatozoida, pa kada uklanjanjem odeće uklonite dodatni izvor zagrevanja, povećava se kvalitet sperme. Ukoliko ste zabrinuti za svoju plodnost, a nikako vam se ne dopada ideja odbacivanja donjeg veša, odaberite za spavanje udobne, široke i tanke pamučne bokserice.

Spavanje bez odeće nije za svakog

Iako ima mnogo prednosti, kao i mnoge druge korisne navike, spavanje bez odeće nije za svakog i neće svakome prijati. Nezgodno je ako noću često ustajete i možete se sresti sa ukućanima (roditeljima, cimerima), a nije prijatno ni ako imate osetljivu kožu. Odeća služi kao zaštitna barijera, a bez nje možete biti izloženiji alergenima (kojih možda ima u deterdžentu kojim je oprana posteljina).

Važno je uzeti u obzir i higijenski faktor – ako spavate goli, moraćete češće da menjate posteljinu, otprilike na tri, četiri dana. Takođe, ako volite spavanje bez odeće, bilo bi dobro da se istuširate neposredno pre spavanja, kako biste uvek među čaršave ušli sveži i čisti.

I ne morati spavati goli svake noći, da biste imali prednosti od ove prakse – čak i spavanje bez odeće samo jednom nedeljno može pozitivno uticati na vaše samopouzdanje, seksualni život, plodnost, kvalitet sna i opšte blagostanje.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Đorđe Đoković

Comments