Šta devojkama najviše smeta kod muškaraca

Misterije ljudskog organizma

Koje su granice ljudske izdržljivosti

Višeljublje – model emotivnih odnosa ili opasnost za ljubavne veze

Intervju: “Goblini” o nastupu u Beogradu, emocijama i muzičkim legendama

Ako je voliš, ne dozvoli da se pored tebe oseća nesigurno

Greške koje praviš tražeći smisao u svom životu

Pet vežbi za unapređenje brzine tokom treninga

Svi trendovi koje moraš da ispratiš u 2018.

Tajne dobrog + urbanog stila za muškarce koji nemaju mnogo vremena za to

Velike misli o snovima i uspehu Volta Diznija

Načini na koje nesvesno sabotiraš svoju budućnost

Praktični saveti za dugu i stabilnu vezu

Intervju: Andrej Bele, direktor Strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe

Intervju: Andrej Bele, direktor Strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe

2/3

Znamo da vaši stručnjaci redovno obilaze uzgajališta, pa nas zanima kako izgleda berba kafe i šta određuje njen kvalitet?  

Osim geografskog porekla, vremenski uslovi bitno utiču na kvalitet kafe. U zavisnosti od vrste, berba traje od maja do avgusta, s’ tim što se vrhunski tipovi arabike beru i po nekoliko puta godišnje. Naši stručnjaci svake godine pre berbe kafe obilaze plantaže, sreću se sa proizvođačima i proveravaju rod i kvalitet zrna, koje potom kreće na daleki put, da bi stiglo do šoljice pune uživanja. Nakon branja sledi period cvetanja kafe, što je izuzetno bitno za razvoj biljke, jer u odnosu na cvetanje, može da se odredi i veličina naredne berbe. Upravo zato je ovaj period najbolji, na osnovu već obrane kafe može da se dobije slika i o narednoj berbi. Osim dobavljača obilazimo i plantaže u unutrašnjosti Brazila kako bismo stekli utisak o tome kako se one održavaju, u kakvom su stanju stabla… Način na koji farmeri održavaju svoje plantaže nam pomaže da dobijemo sliku o narednom periodu i narednoj berbi.

Znači, u vreme kada se berba u Brazilu bliži kraju, naši stručnjaci na licu mesta prvi put proveravaju kvalitet zrna. Put se dalje nastavlja u Vitoriji ili nekom od drugih gradova, u kojima se vrši otkup i skladištenje sirove kafe. Tu se radi druga kontrola kvaliteta. Na osnovu odabranih uzoraka počinje priprema za isporuke. Pre nego što se kafa ukrca na brodove radi se treća kontrola. Kad stigne u luku Kopar, pre nego što se utovari na kamione za Beograd, imamo četvrtu kontrolu. Nakon završenog puta sirove kafe, ona dolazi do proizvodnje. Pre ulaska u samu proizvodnju još jednom se proverava kvalitet sirove kafe, ali i kvalitet gotovog proizvoda, naravno u nekoliko faza. Ovaj put kafe je pravi dokaz kvaliteta, jer jedino na taj način može da se izgradi poverenje potrošača.

Andrej 3 Intervju: Andrej Bele, direktor Strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe

Šta je to što Grand kafu izdvaja od ostalih?

Tržište kafe je specifično, jer govorimo o jednom od najprodavanijih proizvoda u svim kulturama i zemljama. Većina ljudi voli da kaže da im dan počinje i završava se ovim aromatičnim napitkom, a treba da znamo da je svaka druga šoljica popijena u Srbiji, izašla iz pogona Grand kafe. To je velika odgovornost nas kao proizvođača. Zato briga o kvalitetu kafe počinje još na plantažama u Brazilu, odabirom najboljih zrna, koja potom prolaze još četiri kontrole kvaliteta pre nego što stignu do pogona. Međutim, kvalitet gotovog proizvoda zavisi i od procesa u samoj proizvodnji. U Grandu posebnu pažnju posvećujemo mlevenju kafe. Miris, ukus i aroma crne kafe umnogome zavise od strukture mlevene kafe, zbog čega je ovaj proces posebno kontrolisan. Kafa se melje u specijalnim kamenim mlinovima, a veličina čestica pržene kafe ne sme da pređe određenu veličinu. Za pripremanje turske kafe, koja se ekstrahuje gotovo trenutno dajući izuzetno aromatičan napitak, potrebna je ekstra fino mlevena kafa. Grand Gold kafa upravo zbog toga ima dobro prepoznatljivu penu zbog koje je ljubitelji ne menjaju i odmah prepoznaju.

Uživanje u kafi je posebna emocija, jer ukus i miris su ono što nas stalno vraća kafi koju volimo. Ali, kako to obično biva, prava priča počinje tek kada se kafa skuva. Naša priča je počela pre 20 godina, sa šoljicom kafe. Tačnije dve, jer kafa se pije u društvu. Sve je počelo kao poznanstvo, koje je vremenom preraslo u prijateljstvo i na kraju se pretvorilo u pravu ljubav. Uz šoljicu Grand kafe počele su mnoge ljubavi i zakuvale se mnoge komšijske priče i prijateljstva koja neguju poštovanje, ljubav, bliskost i toplinu. Sa našim potrošačima podelili smo mnoge lepe trenutke, pevali smo u Noći Arome na koncertu Vlade Georgieva, proslavljali mature, razmenjivali najlepšte komšijske priče, putovali sa Black’n’Easy kafom u Amsterdam, pratili Musicology Barcaffe Sessions, upoznali Kneginju Ljubicu i još mnogo toga. To su te neraskidive niti zahvaljujući kojima smo zadobili poverenje miliona ljubitelja kafe, koje traje svih ovih godina.

Andrej 4 Intervju: Andrej Bele, direktor Strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe

Kako biste objasnili ljubav prema ispijanju turske kafe na ovom području?

U Srbiji uprkos stalnom rastu instant i espreso kafe, tradicionalna turska  kafa i dalje drži primat. Dan se započinje uz jaku, crnu kafu i svako ima nekog sa kim će u toku dana da popije barem jednu šoljicu. I da, tačno je, kafa razbuđuje organizam i utiče na koncentraciju, ali mislim da se tajna krije u jednoj drugoj činjenici, a to je da svako od nas ima sebi svojstven ritual ispijanja kafe. Ona je sinonim za uživanje, prijatne trenutke i budi prijatne emocije koje se povezuju s toplinom doma, dragim ljudima (porodicom, partnerima, prijateljima), ljubavlju, prijateljstvom…

Koju kafu vi najradije pijete?

Najviše volim šoljicu Barcaffé espressa, to je moj mali jutarnji ritual. A posebno uživanje i prava relaksacija je i espresso pored reke, za mene trenutak odmora. Inače volim reku, i jedan od najlepših dana u Beogradu proveo sam ploveći sa prijateljima uz Savu, kad sam imao prilike da vidim čitav niz sojenica, jedan pravi skriveni svet.

Wannabe TV

Editors choice