Manipulacija je suptilan (ili brutalan) oblik vršenja uticaja na drugu osobu, kako bi se ponašala i postupala onako kako mi želimo, bez obzira na njene sopstvene želje i to je oblik emocionalnog zlostavljanja.

Manipulacija u vezi može biti očigledna, ali kada je suptilna, nije lako identifikovati je i možete je pomešati sa taktiziranjem – doduše, granice između diplomatije i manipulacije su zamagljene i razlika je uglavnom u dobronamernosti. Ako voljena osoba čeka da budete dobro raspoloženi ili se potrudi da vas dovede u dobro raspoloženje, da bi sa vama povela razgovor o osetljivoj temi, u pitanju je diplomatija, koja olakšava okolnosti, a ne manipulacija, koja vas navodi da reagujete na određen način.

Svi mogu biti žrtve manipulacije ili manipulatori – nezavisno od pola, uzrasta i porekla, pa iako postoji niz razloga zbog kojih neko pribegava manipulaciji, krajnji cilj je uvek isti – moć i kontrola. Istraživanja pokazuju da je znake manipulativnog ponašanja partnera najlakše prevideti u prvoj fazi odnosa – kada je zaljubljenost snažna, veća je šansa da zanemarite crvene zastavice.

Još je izazovnije identifikovati manipulaciju ako ste odrasli u porodici u kojoj su odrasli imali manipulativne tendencije i u kojoj se vama manipulisalo – tada to možete shvatiti kao očekivano i uobičajeno ponašanje u odnosima.

Uobičajeni znaci manipulacije

Kada osećate da morate da „hodate kao po jajima“, odnosno, da stalno budete na oprezu, jer ne znate šta može biti okidač, koji će partnera razbesneti, rasplakati i izazvati dramu – to je znak da druga osoba vama manipuliše. Manipulacija je i kada vas druga osoba „gaslajtuje“ navodeći vas da prepispitujete svoje pamćenje, emocije, uverenja, vrednosti, odluke, da sumnjate u sebe i svoj zdrav razum. Ucena i pretnje su takođe manipulacija, koja se oslanja na vaše osećanje krivice – druga osoba će vam svesno izazivati krivicu, da bi dobila ono što želi, igraće žrtvu i uslovljavati vas rečima „ako me voliš…“ ili će vam prebacivati da vam nije dovoljno stalo kad odbijate da učinite nešto što ona traži od vas. Izazivanje ljubomore je manipulacija, kao i uvređeno ćutanje (tretman tišinom), izazivanje i iskorišćavanje vaše nesigurnosti…

Pročitajte i ovo: Da li ona manipuliše tobom tokom seksa – svojim uzdasima

Kada ustanovite da je manipulacija u toku

Ako druga osoba manipuliše vama u vezi, prvo što treba da shvatite, jeste da to nije vaša greška i da ne zaslužujete da se neko tako ponaša prema vama. Kada ustanovite da je manipulacija u toku, odnosno, da voljena osoba manipuliše vašim osećanjima i navodi vas na različite postupke, suočite je sa svojim zapažanjima. Stručnjaci se jednoglasno slažu u tome da manipulativnoj osobi treba jasno saopštiti da ste primetili manipulaciju i kako se zbog nje osećate – velike su šanse da druga osoba uopšte ne uviđa (dok je ne suočite) da radi nešto nepoželjno i destruktivno, jer je odrasla u porodici u kojoj je takvo ponašanje normalno.

Pri suočvanju nemojte iznositi optužbe, već budite smireni i neutralni – jednostavno pomenite neka ponašanja koja ste primetili i povežite ih sa svojim osećanjima. U tom smislu, nepoželjno je reći „uvek sam ja kriv za sve“, ili „nikada ne preuzimaš odgovornost“, već koristite JA izjave, tipa „osećam se povređeno i odbačeno kad odbijaš da razgovaraš sa mnom i ponašaš se uvređeno, možeš li da mi objasniš zašto to radiš“.

Prilikom suočavanja partnera sa manipulativnim ponašanjem iznesite i šta želite da radi umesto onog što radi, na primer, „osećao bih se mnogo bolje prilikom sukoba, da me ne isključuješ, već da mi kažeš da ti treba više vremena i prostora“.

Manipulacija je ozbiljna optužba, čak i ako nije predočena u formi optužbe i druga osoba može reagovati burno, ili prosto, nastaviti sa manipulacijom. Može minimizirati ili poništavati vaša osećanja, ubeđivati vas da vam se čini i na svaki način odbijati da prizna i promeni svoje ponašanje. U tom slučaju, razmislite o tome šta dobijate u toj vezi i da li biste se bolje osećali bez nje. Manipulativna osoba može promeniti svoje ponašanje, samo ako prihvati odgovornost za njega i ako postane svesna šta je manipulacija i iz kojih razloga je sprovodi.

Ohrabrite manipulativnu osobu da potraži pomoć

Ukoliko shvata da ste povređeni i razume da je to izazvalo njen ponašanje, osoba može osvestiti manipulaciju i želeti da se promeni, ali stari obrasci se ne mogu odbaciti i prekinuti samo odlukom i snagom volje – potreban je terapeutski rad, da se manipulacija osvesti i prevaziđe. Ohrabrite voljenu osobu da potraži pomoć, predložite terapiju za parove, kako biste povećali šanse da vaš odnos opstane i postane zdraviji i iskreniji.

Ali, ako je manipulacija naučeno ponašanje, koje potiče iz traume u detinjstvu, druga osoba će morati da se posveti individualnoj terapiji, kako bi pronašla šta uzrokuje i pokreće manipulativno ponašanje.

Manipulacija i granice

Postoji još nešto što možete da uradite – osnažite svoje samopoštovanje i postavite granice, a ako je to veoma teško za vas, ovde biste vi mogli imati koristi od individualnog rada sa terapeutom, koji vam može pomoći da se osećate samopouzdanije i moćnije u postavljanju i jačanju granica.

Manipulativni partneri nas često razoružavaju svojom ranjivošću i nesigrunošću, a najbolja odbrana od manipulacije je da imate jasan osećaj ko ste, šta želite, šta ćete i šta nećete tolerisati u vezi.

Pročitajte i ovo: Sudar sa stereotipom: Šta vam žene rade i kad im je stalo do vas?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments